Op een bijeenkomst in San Francisco heeft Apple drie nieuwe iPods aangekondigd, waaronder de kleinste iPod tot nu toe. Ook maakte het bedrijf bekend speelfilms te gaan verkopen via zijn online winkel.

Van de drie nieuwe iPods is de iPod shuffle het opvallendst. Deze mp3-speler is met zijn 4,1 bij 2,7 cm niet veel groter dan een postzegel. Hij weegt slechts 15 gram, en is met een clip eenvoudig aan je kleding te hangen. De shuffle heeft 1 GB opslagruimte, goed voor zo’n 240 nummers. De batterij gaat 12 uur mee zonder opladen. Het nieuwe gadget is verzendklaar vanaf oktober en kost 89 euro.

De tweede iPod is een vernieuwde nano. Deze heeft een nieuwe behuizing gekregen (die wat doet denken aan het jasje van de iPod mini van weleer) en is in vijf kleuren verkrijgbaar: blauw, groen, roze, wit en zwart. Belangrijker is de verlengde batterijduur, die nu 24 uur bedraagt. De nano is nu al verkrijgbaar met 2 GB (159 euro), 4 GB (209 euro) en 8 GB (259 euro). In vergelijking met de nano van de vorige generatie krijg je dus twee keer zoveel opslagcapaciteit voor hetzelfde geld.

Van het grootste model, de iPod (video), presenteerde Apple een versie met 80 GB opslagcapaciteit. Daarop kan je zo’n 20.000 liedjes kwijt. Al deze bestanden doorlopen met het bedieningswiel is niet handig; Apple heeft de zoekfunctie dan ook verbeterd. Het wiel kan nu gebruikt worden om de titel van het nummer, de artiest of het album in te voeren. De iPod zoekt direct, dus vaak zal je na enkele beginletters al het gewenste bestand hebben gevonden. Ook het beeldscherm werd onder handen genomen, en is naar eigen zeggen tot 60 procent helderder dan de vorige versie. Je kan de helderheid van het beeld bovendien met een knopje zelf aanpassen. Het model van 30 GB kost 289 euro, die met 80 GB kost 399 euro.

Ook de muziekbibliotheeksoftware iTunes werd onder handen genomen. Wat meteen opvalt, is een verbeterde weergave voor videobeelden. Met de nieuwe functie Cover Flow kan je voortaan ook door je collectie bladeren net zoals je in je echte cd-verzameling grasduint. iTunes is nog altijd gratis te downloaden op de site van Apple.

En dan is er nog de uitbreiding van de iTunes Music Store, die voortaan gewoon ‘iTunes Store’ zal heten. Hier verkoopt Apple vanaf midden september ook downloadbare speelfilms. Deze zullen eerst uitsluitend in de Verenigde Staten te koop zijn; in 2007 kunnen ook Europese klanten films aanschaffen. De winkel begint met 75 titels uit catalogi van Disney, Pixar, Miramax en Touchstone Pictures. Oudere films kosten 10 dollar, nieuwe titels 15 dollar. De films worden aangeboden in een resolutie van 640 x 480 pixels.

Tenslotte kondigde Apple de iTV aan, een apparaat dat een verbinding tot stand kan brengen tussen een televisietoestel en uw audio- en videocollectie in iTunes. Dit product komt in het voorjaar van 2007 op de markt.

External links

Apple