Drie vierde van alle phishingaanvallen zijn gericht op gebruikers van eBay en PayPal. Dat blijkt uit cijfers van beveiligingsfirma Sophos.

Drie vierde van alle phishingaanvallen zijn gericht op gebruikers van eBay en PayPal. Dat blijkt uit cijfers van beveiligingsfirma Sophos.

PayPal-klanten worden het vaakst lastig gevallen met e-mailberichten waarin gevraagd wordt naar hun accountgegevens. Iets meer dan 54 procent van alle phishingberichten die Sophos analyseerde poogde om persoonlijke informatie te stelen van PayPal-klanten. Op de tweede plaats komt de online veilingsite eBay: zowat 21 procent van alle phishingmails richtte zich op leden van de veilingsite.

Phishing is een vorm van online fraude waarbij kwaadwillenden vertrouwelijke informatie als kredietkaartnummers, bankgegevens of wachtwoorden proberen te ontfutselen van internetgebruikers. Die gegevens worden dan gebruikt om hun slachtoffers op te lichten, bijvoorbeeld om online aankopen te doen met de kredietkaartgegevens van de slachtoffers.

Gedupeerden worden veelal in een e-mailbericht aangemoedigd om een bepaalde website te bezoeken en daar de gevraagde gegevens in te vullen. De website lijkt als twee druppels water op de legitieme webstek van eBay of Paypal, maar is in feite een nepsite in handen van de phishingcriminelen.

De reden van de populariteit van eBay en PayPal is volgens Graham Clueley, beveiligingsspecialist bij Sophos, niet ver te zoeken: “PayPal en eBay zijn wereldwijd bekend. Hoewel ook banken getroffen worden door phishingaanvallen, hebben die meestal niet het mondiale beleid van deze internetgiganten.”

Zowel eBay als PayPal – dat eigendom is van eBay – waarschuwen hun gebruikers uitdrukkelijk om niet in te gaan op e-mailberichten die hengelen naar persoonlijke informatie. eBay heeft zelfs een speciale phishingfilter geïntegreerd in z’n toolbaar, zodat gebruikers gewaarschuwd worden als ze een nepsite bezoeken.

External links

Sophos

External links

eBay

External links

PayPal