Microsoft neemt het heft in eigen handen en opent met ‘Zune’ de aanval op de iPod. De nieuwe strategie moet eerdere, mislukte pogingen om een dominante positie op de markt van draagbare muziek te veroveren, doen vergeten.

Het merk Zune (spreek uit als ‘zoen’) omvat straks muzieksoftware en een reeks spelers die het bedrijf zelf ontwikkelt. Eerdere pogingen om met hardware van derden en het PlayForSure-licentieprogramma Apple te belagen, liepen op niets uit.

Eind vorige week bevestigde Microsoft het bestaan van het project – er was al een opzettelijk vage website gelanceerd onder de naam comingzune.com – en liet woordvoerder Chris Stephenson weten dat nog dit jaar een Zune-speler op de markt komt.

De PlayForSure-licentie, die Windows-gebruikers de garantie gaf dat gekochte muziek (zolang het niet uit Apple’s muziekwinkel kwam) op de muziekspeler kan worden beluisterd, wordt losgelaten.

Zune wordt een apart concept, dat geschoeid lijkt op de iTunes-leest. Volgens Engadget, dat Microsoft Amerika uithoorde, is er géén onderlinge compatibiliteit met PlayForSure en zijn het twee aparte werelden. Wel blijft Microsoft PlayForSure-apparatuur ondersteunen.

Microsoft wil met Zune de nadruk leggen op de gemeenschap of community en het delen van muziek. De Zune krijgt een draadloos netwerk en kan naar verwachting muziek uitwisselen met andere Zune’s. Dat is pikant voor een bedrijf dat fel strijdt voor intellectueel eigendom.

De technische details hoe dit delen in zijn werk gaat, zijn nog niet uitgewerkt, stelt onze zustersite CNet. Ook moet de Zune eenvoudig integreren met telefoons, computers en de Xbox 360.

Analisten kijken voorlopig de kat uit de boom: volgens hen moet Microsoft eerst bewijzen dat het een naadloze oplossing kan bieden als Apple momenteel met de combinatie iPod/iTunes levert. Daarnaast zou de iPod zo aantrekkelijk zijn omdat het ‘een relatief simpel apparaat is’, aldus analist Stephen Baker tegenover The Washington Post. Microsoft zou de Zune van te veel functies voorzien, aldus Baker.
Met bijdrages van Ina Fried, Tom Krazit, Greg Sandoval en Daniel Terdiman, CNet.

External links

Microsoft