Een man die tot aan zijn nek is verlamd, heeft geleerd de cursor van de computer en een kunstmatige arm te besturen met zijn gedachten. De implantaten in zijn brein zouden uiteindelijk te gebruiken moeten zijn om een rolstoel of kunstmatige ledematen aan te sturen.
De 25-jarige Matthew Nagle was slachtoffer van een aanval, waarbij zijn ruggengraat met een mes werd doorgesneden. Sindsdien is hij bijna volledig verlamd. Hij kreeg een chip van 4mm doorsnede ingeplant die signalen kan opvangen in de hersenschors – het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het aansturen van de ledematen.
Als hij zich nu voorstelt zijn verlamde lijf in beweging te zetten, vangen de honderd sensoren in de chip zijn breinactiviteit op en zenden ze deze signalen door naar een computer. Deze computer bestuurt diverse apparaten en weet de signalen correct te interpreteren.
In negen maanden tijd heeft Nagle geleerd op deze manier een cursor te bedienen, e-mails te openen, simpele computerspelletjes te spelen en het volume van zijn tv te regelen. Ook kan hij nu met zijn gedachten een eenvoudige robotarm besturen.
Bovendien is opperste concentratie niet vereist: veel taken kan Nagle verrichten terwijl hij ondertussen een gesprek voert. Dat is van cruciaal belang, wil de techniek – genaamd BrainGate – ooit werkelijk toepasbaar zijn in het dagelijks leven van gehandicapten.
BrainGate is ontwikkeld door John Donoghue van de Brown University in het Amerikaanse Rhode Island, in samenwerking met het bedrijf Cyberkinetics Neurotechnology Systems.
Donoghue erkent dat de progressie van Matthew Nagle opzienbarend is. Nagle was al vier jaar verlamd toen het onderzoek begon. Kennelijk blijft de breinactiviteit voor het aansturen van het bewegingen nog lang na een dergelijk ongeluk intact. Dat is een belangrijke ontdekking; veel wetenschappers voorspelden dat de noodzakelijke zenuwcellen door gebrek aan gebruik zouden afsterven.
External links
Cyberkinetics Neurotechnology Systems