Beveiligingsbedrijf Sophos waarschuwt voor een nieuwe phishing-aanval. Deze keer hebben oplichters het gemunt op gebruikers van Gmail, Google’s gratis online e-maildienst.

Gebruikers van Gmail krijgen een e-mail opgestuurd die afkomstig lijkt van Google, en waarin ze worden gefeliciteerd met een geldprijs van 500 dollar. Als ze het geld willen ontvangen, hoeven ze alleen maar even op de meegestuurde link te klikken.

Deze opent echter geen pagina van Google, maar een nepsite waarop staat dat er problemen zijn met het overmaken van de prijs. Wie alsnog zijn geld wil ontvangen, moet zijn persoonsgegevens invoeren en 8,60 dollar lidmaatschapsgeld betalen.

In werkelijkheid heeft het e-mailtje en de website niets met Google of Gmail van doen: het is een truc van oplichters die proberen internetters geld afhandig te maken.

“Mensen moeten leren dat er niet zoiets bestaat als een gratis bonus, en dat ze bijzonder voorzichtig moeten zijn met e-mailtjes waarom ze niet gevraagd hebben, van wie die ook afkomstig lijkt”, stelt Graham Cluley van Sophos.

External links

Sophos