Sinds vorige week pakt supermarktketen Aldi uit met een schappelijk geprijsde multimedianotebook. PC Labs slaagde er als enige in om deze notebook nog voor hij in de winkels lag grondig aan de tand te voelen. Is hij zijn 799 euro waard?

Nog geen 800 euro voor een compleet uitgeruste notebook is natuurlijk verre van overdreven, maar in 2006 kijken we er eerlijk gezegd niet meer van op. Het kan zelfs nog goedkoper voor wie goed rondshopt! Of je dan de koop van je leven doet is echter nog maar de vraag. Veel hangt immers af van wat je voor dat geld krijgt.

Overlopen we de specificaties van de Medion-notebook, dan valt op dat je meer dan behoorlijke hardware in handen krijgt: een mobiele Sempron 3300+ processor, 512 megabyte intern geheugen en een 80 gigabyte ruime harde schijf. Ook een dvd-brander, draadloze netwerkkaart en FireWire zijn van de partij.

Het scherm blijkt van het breedbeeldtype en is dus bij uitstek geschikt voor het weergeven van dvd-films. Opmerkelijk is ook de keuze voor het besturingssysteem – Windows XP Media Center Editie 2005 – dat op een fraaie manier foto’s, muziek en video’s op het scherm zet. Extra software is er ook met onder andere Microsoft Works, een virusscanner en videobewerkingssoftware.

Minpuntje is het ontbreken van een tv-tuner. Aan de andere kant krijg je dan weer wel een draagtasje, een headset en een extra muis meegeleverd.

De notebook zelf oogt strak en zakelijk en is best aantrekkelijk te noemen. Esthetisch minder geslaagd vinden we de batterij die achteraan enkele centimeters uitsteekt. De behuizing en het beeldscherm zijn van doorsnee kwaliteit.

Vergelijken
Om te weten te komen of deze Medion waar voor zijn geld biedt, vergelijken we hem eerst met de aanbiedingen van andere merken. Bij Dell vinden we in dezelfde prijsklasse de Inspiron 1300 terug. Toch krijg je bij Dell minder: de harde schijf is maar 40 gigabyte groot, er is géén dvd-brander en vooral de garantievoorwaarden vallen met 90 dagen flink tegen. Dit laatste heeft overigens niets te maken met de twee jaar consumentengarantie waar je altijd recht op hebt.

Interessanter zijn de Packard Bell EasyNote R0903 van 899 euro, en de Toshiba Satellite M40-277 die slechts 749 euro moet opbrengen.

Beide merknotebooks zijn qua prijs én specificaties vergelijkbaar met de Medion. De EasyNote van Packard Bell kost meer, maar biedt daarvoor wel dubbel zoveel werkgeheugen (1 gigabyte).
De Toshiba heeft dan weer een zwakkere processor én een iets kleinere harde schijf dan de Medion. Zowel qua garantieperiode (3 jaar bij Medion) als qua meegeleverde software kan geen van beiden echter tippen aan wat Aldi/Medion biedt.

Uitstekende autonomie
Zoals altijd mag het er op papier nog zo aantrekkelijk uitzien; alleen een echte test onthult de ware capaciteiten van een notebook. Daarom dat we onze klassieke reeks van testsoftware uit de kast halen. En deze Medion stelt niet teleur. Zijn batterij houdt het 3 uur 15 minuten uit, wat opmerkelijk goed is voor een notebook uit deze prijsklasse. Zelfs notebooks uit de hogere klasse halen lang niet altijd een dergelijke autonomie.

Snelheidsgewijs moet deze Medion wel een stapje terugzetten ten opzichte van duurdere notebooks, maar dat is ook heel normaal. We noteren nochtans een meer dan degelijke Sysmark-score van 147 op het onderdeel ‘internet en multimedia’, en een tegenvallende 103 bij ‘kantoorprogramma’s’. Als ijkpunt gebruikt Sysmark een pc met Intel Pentium-4 2 GHz-processor en 512 megabyte intern geheugen. Deze scoort 100 punten.

De algemene score komt uit op 123 Sysmark-punten, en daarmee kwalificeert deze Medion zich meteen als voldoende snel voor het IVI-project van de federale regering. Enkel jammer dat Medion geen samenwerking opzette om deze notebook via dat project te verkopen.

Over de 3D-capaciteiten kunnen we kort zijn: de grafische kaart is te zwak om moderne spelletjes vlot te kunnen draaien.

Kopen of niet?
Houden we rekening met de meegeleverde software én de uitgebreide garantievoorwaarden van deze Medion, dan betwijfelen we sterk of je bij de concurrentie een betere deal vindt. Deze Medion-notebook biedt dan ook een uitstekende verhouding tussen prestaties, extra’s én prijs. Vanaf 10 mei ligt hij voor 799 euro in de Aldi-supermarkten. Snel zijn is dus de boodschap…

External links

Aldi