IFPI, de koepel van Belgische platenfirma's, had in 2005 een druk jaar. De organisatie verstuurde bijna 21.000 waarschuwingen over illegale muziekbestanden, sloot 130 nieuwsgroepen af en viel op één LAN-party binnen.

IFPI, de koepel van Belgische platenfirma’s, had in 2005 een druk jaar. De organisatie verstuurde bijna 21.000 waarschuwingen over illegale muziekbestanden, sloot 130 nieuwsgroepen af en viel op één LAN-party binnen. Maar IFPI is positief: namaak-cd’s zijn op een terugweg en de organisatie ziet veel heil in legale downloaddiensten.

Paradoxaal genoeg is het net het succes van legale muziekdiensten dat IFPI overtuigt om de nadruk te leggen op het bestrijden van illegale muziekbestanden op het internet. “Deze vorm van namaak wordt versterkt door de grote breedbandpenetratie in ons land en de razendsnelle evolutie van de technologie”, zegt de organisatie in het pas verschenen jaarverslag.

Vaak staan illegale muziekbestanden ergens in het buitenland, maar in 2005 stuurde IFPI toch 251 ingebrekestellingen naar Belgische internetaanbieders over materiaal dat op hun servers resideerde. Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van 2004. Sinds kort wordt elke ingebrekestelling automatisch doorgestuurd naar het parket, wat de kans verhoogt dat er juridische gevolgen aan hangen.

Vorig jaar ontdekte IFPI het fenomeen ‘LAN-party’. Na een klacht van IFPI, SABAM en BAF tegen de organisators van zo’n game-evenement, volgde een inval waarbij 13 pc’s in beslag werden genomen. De 50.000 muziekbestanden en 2.500 videobestanden die toen werden aangetroffen, leverden zeven jongeren een verschijning voor de Raadkamer op. IFPI zegt dat ook dit jaar het controleren van LAN-party’s samen met onder meer SABAM een prioriteit blijft.

Op LAN-party’s kunnen gamers op een lokaal netwerk grootse multiplayergames opzetten. De evenementen bieden echter vaak ook een gelegenheid om illegale muziek, films en software te ruilen. Dat was in maart de aanleiding voor een inval op een LAN-party in Bazel (Kruibeke). De Federal Computer Crime Unit (FCCU) rapporteerde toen dat het 150.000 illegale bestanden aantrof op de in beslag genomen pc’s.

External links

IFPI