Vanaf woensdag 19 april liggen de eerste goedkope "internet voor iedereen"-pakketten in de winkel. De overheid betaalt een deel van de aankoopprijs terug.

Vanaf woensdag 19 april liggen de eerste “internet voor iedereen”-pakketten in de winkel. Het pakket bestaat uit een pc of laptop, een internetabonnement, software en een opleiding. De overheid betaalt een deel van de aankoopprijs terug.

In aanwezigheid van premier Guy Verhofstadt en minister van Financiën Didier Reynders stelde minister van Werk en Informatisering Peter Vanvelthoven dinsdagmiddag de eerste “internet voor iedereen”-pakketten voor.

Elk IVI-pakket omvat een pc of laptop, een breeedbandinternetabonnement voor 1 jaar, besturingssysteem en kantoorsoftware, beveiligingssoftware, een eID-kaartlezer en een opleiding van minstens vier uur.

Vijf consortia van ICT-bedrijven presenteerden in totaal 16 verschillende pakketten. Al moet het aantal van 16 met een korreltje zout genomen worden. Veelal is het verschil tussen de pakketten enkel de keuze van internetaanbieder (Belgacom, Mobistar of Telenet), de hardwareconfiguratie blijft identiek.

Qua hardware zijn de verschillen tussen de configuraties vrij klein. Sommige consortia bieden een 17-inch TFT-scherm aan in plaats van een 15-inch, anderen bieden dan weer een harde schijf met een grotere opslagcapaciteit. Op het vlak van software valt vooral de dominantie op van Microsoft (Windows XP Home en het pakket Works). Het breedbandinternetabonnement is in alle formules een light-variant.

Op de websites van de consortia vind je een gedetailleerd overzicht van de hardware en software:

Telenet, Dell, Packard Bell, DTD
SHS Computer, Belgacom
Packard Bell, Telenet, Belgacom
Fujitsu Siemens, Mobistar, Belgacom
DTD, Telenet, Belgacom

Een pakket met een desktopcomputer kost 850 euro, een laptopcombinatie kost 990 euro. Deze bedragen zijn inclusief 21 procent BTW. Aanvankelijk leek het erop dat de overheid deze 21 procent BTW zou terugbetalen in de vorm van een terugbetaalbaar belastingkrediet, maar dat blijkt niet helemaal het geval te zijn.

De overheid betaalt nog altijd 21 procent terug, maar dan van de aankoopprijs exclusief BTW. Een kleine nuance, maar met financiële gevolgen. In praktijk betekent dit dat het fiscaal voordeel beperkt blijft tot 17,35 procent van de totale aankoopprijs (en niet 21 procent), of maximaal 147,50 euro voor en desktop en 172 euro voor een laptop.

Iedereen kan een onbeperkt aantal IVI-pakketten aankopen, maar de belastingplichtige kan maar een keer genieten van het belastingvoordeel. De aankoopprijs (exclusief BTW) kan ingebracht worden bij de aangifte van 2007 (aanslagjaar 2006), waarna de belastingplichtige nog een of twee jaar moet wachten vooraleer het fiscaal voordeel effectief wordt ontvangen of verrekend.

Nu blijft 850 of 990 euro een smak geld voor de beoogde doelgroep van kansarmen en mensen met een laag inkomen. Daarom werd ook de mogelijkheid voorzien om een IVI-pakket op afbetaling te kopen. De aankoop kan dan binnen een termijn van maximaal 24 maanden worden afgelost. Het maximale jaarlijks kostenpercentage bedraagt 4,49 procent, beduidend lager dan de geldende marktprijzen.

Met het “internet voor iedereen”-pakket hoopt Vanvelthoven de digitale kloof in België te verkleinen. Vooral het internetgebruik moet omhoog. Uit cijfers blijkt dat 39 procent van de Belgen nog nooit heeft gesurft. Slechts de helft van de Belgische gezinnen had in 2005 een internetaansluiting. België doet het net iets beter dan het Europese gemiddelde, maar scoort slechter dan de buurlanden en Scandinavië.

Hoeveel IVI-pakketten de overheid aan de man wil brengen, daar wou Vanvelthoven geen uitspraken over doen. Bij Telenet heeft men iets minder schroom. Het Mechelse telecombedrijf hoopt met de actie minimaal 10.000 nieuwe klanten binnen te halen.

Telenet geeft toe dat er binnen de telecomsector de vrees leeft dat de IVI-pakketten niet zozeer nieuwe internetgebruikers zal aantrekken, maar vooral bestaande internetgebruikers zal verleiden om hun oude pc te vervangen of een tweede pc te kopen, bijvoorbeeld voor de studentenkamer van zoon of dochter. De actie lijkt dan vooral een goede zaak voor de hardwarefabrikanten, maar niet voor de telecomaanbieders.

Opvallend is ook de afwezigheid van openbronsoftware in de IVI-pakketten. Alle pakketten vallen terug op het besturingssysteem Windows XP van Microsoft. Ook de kantoorsoftware is veelal uit de stal van Microsoft. Enkel de combinatie SHS Computer en Belgacom wagen zich aan openbron met de kantoorbundel OpenOffice.org.

External links

Internet voor Iedereen