Op 4 april start Free Record Shop in Vlaanderen en Nederland met de verkoop van downloadbare films afkomstig van Warner Bros. Een opvallende primeur is dat de winkel meteen ‘Harry Potter en De Vuurbeker’ zal aanbieden – op exact hetzelfde moment als de release op dvd.

Aanvankelijk zal het aanbod bestaan uit bijna honderd titels van Warner, waaronder recente titels en filmklassiekers. De winkelketen is momenteel in gesprek met andere distributeurs en independents.

Naast de Harry Potter-première plant Free Record Shop op 4 april nog een honderdtal filmtitels aan te bieden, gaande van klassiek (onder meer ‘Casablanca’ en ‘Gone with the Wind’) tot hedendaags film (‘Lethal Weapon 4’ en de ‘The Matrix’-trilogie).

Uniek is dat Free Record Shop de films verkoopt als ‘download-to-own’. Dat betekent dat de aangekochte video effectief voor altijd het bezit wordt van de aankoper. In tegenstelling tot bij sommige andere filmdiensten hebben de FRS-videobestanden geen houdbaarheidsdatum waarna ze niet meer afspelen of een beperking op het aantal keer dat ze afspeelbaar zijn.

De filmbestanden zijn wél beveiligd om het kopiëren tegen te gaan. Free Record Shop en Warner vertrouwen daarvoor op het rechtenbeheer (DRM), ingebakken in Windows Media – wat betekent dat de films enkel afspelen onder Windows. De films kunnen niet als afspeelbare film op een beschrijfbare dvd worden geplaatst. Op gebied van kwaliteit zou er weinig verschil zijn tussen een dvd-film en de filmdownload. Dat komt ook tot uiting in de grootte van het videobestand: 2 GB.

De verkoopprijs van een film varieert van 9,99 tot 12,99 euro. De uitzondering daarop is de Harry Potter-primeur; om de thuispremière te bekijken, moet er 14,99 euro betaald worden.

External links

Free Record Shop