Samsung heeft eerder dan verwacht Blu-ray-branders aangekondigd. De spelers komen in april 2006 op de markt, in een interne en externe uitvoering. Alle drives branden Blu-ray-schijfjes, standaard-dvd’s en audio-cd’s.

Blu-ray is de technologie die de dvd-standaard moet doen vergeten. De laserstraal die gebruikt wordt om de schijfjes te lezen, heeft een blauwe kleur – vandaar de naam. Het grote verschil met dvd is niet het formaat, want beide schijfjes zijn even groot, maar wel de opslagcapaciteit. Op een Blu-ray-schijfje kan je tot 25 GB opslaan, terwijl dat bij een dvd maximaal 4,7 GB is.

De twee drives SH-B022A (intern) en SE-B026A (extern) kunnen tot 50 gigabyte opslaan op dual-layer-schijven. De Blu-ray-discs kunnen met dubbele snelheid (zo’n 9 MB/s) worden gebrand. Voor traditionele media liggen die snelheden hoger: de interne speler brandt cd’s op 40 speed en het externe model haalt 32 speed. Beide spelers branden dvd’s op 12 speed.

Door deze driedubbele functie denkt Samsung een interessante optie in huis te hebben voor gebruikers die geen zin hebben hun hele dvd-collectie te vervangen. De onderlinge compatibiliteit wordt gerealiseerd door het gebruik van twee lenzen en drie lasers.

Prijzen van de branders zijn niet bekendgemaakt, maar zullen met aandacht bekeken worden. De nieuwe techniek wordt namelijk ook ingezet in de Sony PlayStation 3, waar de geruchtenmolen vorige week de definitieve verkoopprijs op 800 dollar stelde. Dat zou mede worden veroorzaakt door een componentprijs tussen 200 tot 300 dollar voor de geïntegreerde Blu-ray-speler.

Wat Samsung straks voor hun drie-in-één Blu-ray-brander vraagt, geeft daarmee indirect een indicatie over de prijs van vergelijkbare techniek uit huize Sony. Analisten denken vooralsnog dat mogelijk zelfs 300 dollar per brander niet onrealistisch is.

External links

Samsung