Vorig weekend verving Telenet de oude, ‘glijdende’ Telemeter door een nieuw exemplaar. De nieuwe meter komt tegemoet aan een reeks verzuchtingen van surfers en betekent tegelijkertijd ook een lichte verhoging van de limiet. Telenet-abonnees zagen alvast bij de introductie van de nieuwe Telemeter de teller terug naar nul springen.

De grootste verandering is het vervangen van het ‘glijdende’ meetprincipe door een vaste datalimiet per kalendermaand. Bovendien wordt het uploadvolume niet langer rechtstreeks gekoppeld aan de hoeveelheid afgehaalde data – een ander oud zeer van Telenet-abonnees. De meter wordt om de 15 minuten geüpdatet.

De nieuwe Telemeter lijkt sterk op het datalimietsysteem dat grote concurrent en ADSL-aanbieder Belgacom Skynet gebruikt. Net zoals bij Skynet is er een vaste maandelijkse portie; wie over zijn datalimiet gaat, krijgt de optie om extra datavolume aan te schaffen. Wie liever geen extra uitgaven doet, surft ‘gratis’ aan een veel lagere snelheid. Een terugkeer naar de normale snelheid gebeurt bij het aanbreken van de nieuwe facturatiemaand (dit kan verschillen van klant tot klant).

Een verschil met het Belgacom-systeem is dat bij Telenet surfers de optie hebben om elke maand automatisch extra datablokken aan te schaffen of enkel te betalen per effectief gedownloade megabyte. Hoeveel zo’n extra MB kost, hangt af van het abonnement.

Positief is dat Telenet tegelijkertijd met de nieuwe Telemeter de datalimiet op de meeste abonnementen lichtjes verhoogt, zoals in december op ZDNet te lezen viel.

Maar dat is niet alles: de Telemeter is volgens de ISP het logische complement van de verhoging van de downloadsnelheid die Telenet reeds doorvoerde. “Mede dankzij de Telemeter blijft heel het netwerk snel en kan elke surfer tegen een hele hoge snelheid op het net terecht”, verklaart het kabelinternetbedrijf. “Telenet heeft met de invoering van de Telemeter duidelijk gekeken en geluisterd naar wat de klanten vroegen en daarmee ook rekening gehouden.” Volgens de ISP is een hoge downloadsnelheid immers het belangrijkst voor Belgische surfers, en niet een (veel) hogere downloadlimiet.

External links

Telenet