De prestigieuze British Library heeft een bijzonder boek online gezet: een notitieboek van Wolfgang Amadeus Mozart. De bibliotheek geeft hiermee invulling aan het Mozart-jaar: de componist werd op 27 januari 250 jaar geleden geboren.

Daarmee is 2006 zoals gezegd tot Mozart-jaar gebombardeerd en zijn er diverse (online) projecten rond het muzikale genie. In het weekend van 27 en 28 januari is er zelfs 24 uur Mozart-muziek te horen, live via internet en nationale televisiezenders.

Het boek in de British Library, Mozarts Verzeichnüss aller meiner Werke, is tot in detail te bekijken, met behulp van een stevige Flash-applicatie. Desgewenst kan met een digitale loep het handschrift nog wat nader bekeken worden.

Pagina’s zijn met de muis om te slaan en van de nootjes is ook een audio-voorbeeld te beluisteren. Mozart had de bedoeling om al zijn werken in het boek te bundelen, maar door zijn vroege dood in 1791 is het daar nooit van gekomen.

De Verzeichnüss is slechts één van meerdere interessante werken die online zijn te bekijken. Hoewel de presentatie, compleet met multimediale annotatie veel werk is, lijkt het dé ideale manier ontoegankelijke boeken aan een groot publiek te ontsluiten.

Helaas zijn de meeste indexeerprojecten als Google Print of de Open Content Alliance niet zo ambitieus van opzet. Een breedbandverbinding is voor het inzien van Mozarts muzikale notitieboekje wel aan te raden.

External links

British Library