Digitale televisie werd met veel poeha aangekondigd, maar de grote stormloop bleef uit. Wordt het in 2006 wat met digitale televisie in Vlaanderen?

In mei 2005 zet Belgacom de toon met het binnenhalen van de uitzendrechten voor de Belgische voetbalcompetitie. De telecomoperator betaalt drie jaar lang 36 miljoen euro om van het Belgische voetbal het paradepaardje te maken van zijn digitale televisieaanbod BelgacomTV. Telenet sputtert nog tegen (“procedurefouten!”), maar het mag niet baten.

Belgacom moet vervolgens alle zeilen bijzetten om nog voor de start van het voetbalseizoen met een aanvaardbaar digitaal televisieaanbod op de proppen te komen, wat maar ten dele lukt: bij de start ontbreken enkele publiekstrekkers als Kanaal 2 en VTM in het zenderaanbod.

Ook bij Telenet zorgen zenderproblemen voor de nodige ophef. De kabelboer schrapt 8 zenders uit het analoge aanbod, waaronder BBC World, CNN en National Geographic. Wie deze zenders opnieuw wil bekijken, moet intekenen op Telenet iDTV of 49 euro waarborg afdokken voor een tuner die de verdwenen zenders heropvist.

En daarbij blinkt Telenet niet uit in communicatie. Eerst verdwijnen de zenders om ruimte te maken voor het digitale aanbod, later klinkt het dat enkele zenders er zelf om hadden gevraagd. Ook het woord ‘waarborg’ krijgt een nieuwe betekenis: wie de tuner langer dan twee jaar houdt, ziet z’n 49 euro niet meer terug. Het verleidt de Leuvense burgemeester Louis Tobback (sp.a) tot de uitspraak “Diefstal!”.

Het zag er lang naar uit dat ook televisiekijkers in de Interkabel-regio’s mee konden genieten van het digitale tv-aanbod van Telenet, maar de onderhandelingen over een samenwerking springen uiteindelijk af, waarna de intercommunales van Interkabel dan maar hun bestaande digitale televisieaanbod onder de noemer iN-Di opnieuw lanceren. “Zonder verlies van zenders”, voegen ze er fijntjes aan toe, al valt hun interactieve aanbod in vergelijking met Telenet en BelgacomTV zwaar tegen.

Geleidelijk aan voegen de twee tenoren BelgecomTV en Telenet iDTV nieuwe zenders en mogelijkheden toe (of voor VT4 bij BelgacomTV: tijdelijk afgevoerd), maar een half jaar na het openen van de gevechten kan digitale televisie bezwaarlijk een succes genoemd worden. De kemphanen zijn karig met cijfers over het aantal abonnees en alles samen zou het om een 50.000-tal enthousiastelingen gaan. Een meerderheid lijkt voor Telenet te kiezen.

En het blijft het wachten op een decoder/set-top-box met opnamemogelijkheden, zodat u beelden op een harde schijft kunt opnemen – misschien wel de nuttigste functie van allemaal. Bij de start wordt deze functionaliteit voor het einde van 2005 beloofd, maar van dit front voorlopig geen nieuws.

Intusen maakt een nieuwe strijder zich klaar om via satelliet digitale televisie in de Vlaamse huiskamer te loodsen. Begin 2006 zou TV Vlaanderen Digitaal starten met een aanbod via satelliet, een pakket van 400 digitale radio- en televisiezenders voor amper 9 euro per maand. Eind januari wordt het definitieve aanbod bekend gemaakt, meldt de website. Wordt vervolgd.

External links

Belgacom

External links

Telenet

External links

iN-Di

External links

TV Vlaanderen Digitaal