De 100-dollar notebook voor schoolkinderen in ontwikkelingslanden krijgt stilaan vorm. Het finale ontwerp werd vorige week voorgesteld op de VN-conferentie over de informatiesamenleving in Tunis. Een zestal landen heeft al interesse getoond om de notebooks te verdelen.

In aanwezigheid van VN-voorzitter Kofi Annan demonstreerde initiatiefnemer en MIT-professor Nicholas Negroponte het finale ontwerp van de zogenaamde ‘100-dollar laptop’, een goedkope draagbare computer voor kinderen in ontwikkelingslanden.

In tegenstelling tot eerdere prototypes heeft het voorgestelde model een opvallend kleurtje meegekregen. De groengele kleurencombinatie is niet toevallig gekozen, geeft Negroponte toe: “We willen kleuren gebruiken om de computer een zekere speelsheid te geven.”

Aan de zijkant van de opvallende notebook zit een opwindmechanisme om de energiezuinige batterij op te laden. Een minuutje draaien volstaat om de computer veertig minuten aan de praat te houden, tenminste als het beeldscherm in zwart-witmodus staat. Het ontwerp voorziet verder draadloze internettoegang, een 500-MHz processor en 1 GB geheugen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het systeem draaien op het openbronbesturingssysteem Linux.

Negroponte maakte verder bekend dat een zestal landen in het project wil stappen, waaronder Thailand en Brazilië. De organisatie ‘One Laptop Per Child’, die het ambitieuze project coördineert, onderhandelt nog met hardwarefabrikanten over de kostprijs, maar het verwacht de eerste bestellingen in februari of maart te plaatsen.

Het is nog afwachten of de magische grens van 100 dollar (86 euro) echt doorbroken wordt; Negroponte schuift eerder een prijs van 110 tot 115 dollar naar voor. “We beloven geen 100-dollar laptop, maar wel een absolute bodemprijs”, aldus de initiatiefnemer, die toegaf dat de onderhandelingen met overheden moeilijker verlopen dan verwacht. Al mag dit geen verwondering wekken. De minimale bestelhoeveelheid is één miljoen stuks, of een bestelling van minstens 100 miljoen dollar – niet meteen een peulschil voor ontwikkelingslanden.

De initiatiefnemers zoeken ook nog naar een manier om te verhinderen dat de notebooks, eens verdeeld onder de kinderen, hun weg vinden naar een parallel circuit. Een doorsnee Nigeriaans gezin verdient bijvoorbeeld 1.000 dollar per jaar; de verleiding is dan ook groot om de 100 dollar kostende laptop door te verkopen. Er wordt hierbij gedacht aan een systeem dat de notebook blokkeert als die niet tijdig – om de paar dagen – een verbinding maakt met het netwerk.

Met een bijdrage van Declan McCullagh, News.com

External links

100 dollar laptop