Het lijstje met bedrijven die zich gooien op gratis telefonie via het internet wordt almaar langer. Nu is het de beurt aan Sony, dat meteen uitpakt met videotelefonie.

De videotelefoniedienst zal door het leven gaan als Instant Video Everywhere (IVE). Gebruikers die de software installeren, kunnen via het internet gratis met elkaar bellen. Wie over een webcamera beschikt, kan meteen ook videobeelden doorsturen. Tegen betaling is het ook mogelijk om te bellen naar vaste telefoonlijnen of mobiele nummers.

Sony heeft de technologie niet zelf ontwikkeld, maar werkt samen met het Amerikaanse bedrijf Glowpoint. Eerder lanceerde Sony een gelijkaardige dienst voor bedrijven. Sony zal de IVE-software bundelen met de nieuwe VAIO BX-notebooks, die uitgerust zijn met een ingebouwde camera.

Sony is het zoveelste bedrijf dat zich waagt aan bellen via het internet. In september maakte veilingreus eBay bekend dat het Skype, één van de populairste aanbieders van internettelefonie, overnam voor 2,6 miljard dollar. Ook Yahoo!, MSN en AOL bieden videotelefoniediensten via het internet aan.

External links

Sony IVE