De controversiële Google-dienst om te zoeken in boeken maakte donderdag een bescheiden herstart. Uitgevers hebben geen reden tot ongerustheid, want voorlopig laat Google surfers enkel zoeken in oudere boeken en documenten uit het publieke domein. Het gaat om een aantal werken van de schrijver Henry James, bekend van het boek ‘Turn of the screw’, en documenten over de Amerikaanse burgeroorlog.

Deze eerste grote verzameling teksten is het product van het inscanproject dat Google bij verschillende grote bibliotheken uitvoert. De meeste van de nu toegankelijk geworden boeken liggen op de schappen van de New York Public Library en de universiteitsbibliotheken van Harvard, Michigan en Stanford. Elke pagina wordt gepresenteerd als een beeld; enkel bij rechtenvrije boeken kunt u het op de harde schijf bewaren.

Ook voor vandaag zocht Google Print al in sommige boeken. Geïnteresseerde uitgevers kunnen hun werken laten opnemen via het Google Print Publisher Program, wat een aantal onder hen ook deden. Uitgevers hebben daarbij de keuze om alle pagina’s beschikbaar te stellen of enkel een bloemlezing of de index.

Maar een grote groep uitgevers en auteurs is niet te spreken over het Google-initiatief. Rechtenhouders vinden dat Google Print hun inkomsten ondergraaft door potentiële kopers gratis toegang te geven tot hun boeken. Onder druk van machtige Amerikaanse uitgeversgroepen stopte het bedrijf daarom tijdens de zomer met het inscannen van boeken.

Eind september kwam daar nog een rechtszaak bij, aangespannen door de Authors Guild, een Amerikaanse vereniging van schrijvers. En in Duitsland houden uitgevers liever zelf de touwtjes in handen. Zij plannen een eigen boekendatabase die Google Print en concurrenten, zoals Yahoo!, mogen gebruiken.

External links

Google Print