Drie Roemenen die eBay-gebruikers voor 450.000 euro hebben opgelicht, zijn door een Britse rechtbank tot enkele jaren celstraf veroordeeld. Het trio gebruikte valse Belgische paspoorten om het geld te innen.

Het drietal, een echtpaar en een handlanger, bood op eBay een uitgebruid gamma fictieve producten aan, van scooters tot concerttickets. eBay-gebruikers die een bod uitbrachten, werden na afloop persoonlijk gecontacteerd door de bende met het nieuws dat hun bod was afgewezen.

De teleurgestelde bieders kregen vervolgens een ‘tweede kans’ om gelijkaardige goederen buiten eBay om te kopen. Slachtoffers werden aangespoord te betalen via Western Union, een wereldwijd betaalsysteem om snel geld over te maken. Op die manier omzeilden ze de fraudebescherming van het veilinghuis en kon de oplichtersbende twee jaar lang ongehinderd zijn gang gaan.

Het Roemeense drietal opereerde vanuit Londen en gebruikte valse Belgische paspoorten om het geld te innen. Wereldwijd trapten meer dan 3.000 eBay-gebruikers in de val. De politie schat de buit op meer dan 450.000 euro, waarvan het trio ongeveer 30 procent in eigen zak stak, de rest werd overgemaakt aan de kopstukken van de oplichtersbende in Roemenië.

De rechtbank van Middlesex veroordeelde de mannelijke helft van het echtpaar tot drieënhalf jaar cel, zijn vrouw en de handlanger tot 30 maanden.

External links

eBay

External links

Western Union