Misschien komt er ooit een dag dat Bill Gates niet de rijkste man op deze planeet is. Maar voorlopig is er geen gevaar dat de Microsoft-baas zijn titel moet inleveren. In het jaarlijkse lijstje van zakenblad Forbes is Gates opnieuw de nummer één.

De opsomming van de vierhonderd rijkste Amerikanen door Forbes is een jaarlijkse gewoonte. Net zoals in de voorgaande edities concludeert het zakenblad dat het niet slecht gaat met de rijkste onder ons. Meer nog, voor het derde jaar op rij zijn de rijken rijker geworden. Het werd met andere woorden moeilijker om in de lijst te komen, want bij het clubje van welvarendste Amerikanen hoor je pas met een spaarpotje van 900 miljoen dollar.

Maar de dotcom-jaren zijn voorbij en de grote klimmers in de Forbes 400-lijst zijn niet de bazen van technologiebedrijven. De mensen die in het afgelopen jaar hun vermogen het meeste zagen groeien, werkten vooral voor de onroerende goederensector of de olie-industrie. Toch blijft de IT-wereld vele miljardairs opleveren.

De nummer één-positie blijft – dankzij een fortuin van een slordige 51 miljard dollar – onbetwistbaar in handen van Bill Gates, de 49-jarige oprichter en ‘Chief Software Architect’ van Microsoft. Op nummer drie staat die andere, minder bekende Microsoft-oprichter, Paul Allen. Hij is echter niet zo actief binnen Microsoft en houdt zich onder meer bezig met het investeren in een gitaarmuseum, ruimtevaartprojecten en ultramobiele notebooks. Zijn vermogen is ook ‘maar’ half zo groot als dat van Gates.

Gates en Allen zijn niet de enige Microsofties in de topregionen van het lijstje. Steve Ballmer, de huidige CEO, prijkt op de elfde positie, en dit dankzij een vermogen van 14 miljard dollar.

De toenemende rivaliteit tussen Microsoft en Google manifesteert zich ook in de Forbes-lijst. Net iets lager dan Steve Ballmer staan Sergey Brin en Larry Page, de oprichters van de zoekmachine. Onder meer dankzij goed scorende aandeelverkopen zijn beiden elf miljard dollar rijk. En dat op slechts 32-jarige leeftijd…

Andere topposities die door IT-topmensen worden ingenomen, zijn nummer vier (Michael Dell, 18 miljard dollar), nummer vijf (Larry Ellison van Oracle, 17 miljard dollar) en nummer 18 (Pierre Omidyar van eBay, 10,2 miljard dollar). Daarna is het afdalen tot de 42ste plaats vooraleer er nog een miljardair uit de IT-wereld opduikt: Jeff Bezos, de oprichter van Amazon.com. Iets lager genoteerd staan Gordon Moore van Intel, James Goodnight van SAS, Eric Schmidt (baas van Google) en Steve Jobs (Apple).

External links

Forbes