Wellicht de belangrijkste aankondiging die Apple op zijn persconferentie van woensdag bracht, betrof een nieuwe iPod die designmatig teruggrijpt naar z’n grotere broer. Alleen is de iPod nano tachtig procent kleiner. Het verschijnen van de nieuweling betekent ook een einde voor de iPod mini. Apple-baas Steve Jobs presenteerde ook een nieuwe versie van iTunes en de langverwachte ‘iTunes-gsm’ van Motorola, ROKR gedoopt. Voorlopig is dit gsm-toestel nog niet beschikbaar in België, maar binnenkort lees je hier ongetwijfeld meer over. Je kan nu al terecht op ZDNet voor meer informatie over de ROKR.

Maar genoeg daarover, terug naar de nieuwe iPod! Naast een ander uiterlijk zijn er ook technisch aardig wat verschillen tussen de mini en de nieuwe iPod nano. Om te beginnen met de opslagtechnologie: waar de mini vertrouwde op een harde schijf van 4 of 6 GB, bevat de nano bevat flashgeheugen en is 2 of 4 GB groot.

Door over te schakelen op de kleinere flashchips is Apple erin geslaagd een zeer compacte speler te bouwen. Met afmetingen van 9 x 4 x 0,7 cm en een gewicht van 42 gram is de iPod nano alvast een van de kleinste spelers in zijn categorie. Niettemin beschikt het over een kleurenschermpje en een jogdail.

De overstap heeft ook gevolgen voor de autonomie van de batterij. Die bedraagt bij de iPod nano 14 uur – circa 1,8 maal langer dan de mini. Een ander voordeel tenslotte, is dat flashgeheugen geen bewegende delen bevat en dus minder kwetsbaarder is voor schokken.

Qua prijspunt sluit de iPod nano aan bij de rest van de iPod-familie. Het 4-GB model kost met een prijskaartje van 249 euro evenveel als de iPod mini 4 GB vroeger, de 2 GB komt op 209 euro. Overigens betekent het verdwijnen van de iPod mini ook het einde van de kleurige uitstap die Apple even maakte. Voor de nano grijpt het merk terug naar strakke witte of zwarte behuizingen.

External links

Apple