Google heeft op woensdag een nieuwe dienst gelanceerd waarmee gebruikers tekst- en spraakberichten kunnen versturen. Google Talk is ook in diverse andere chatclients te integreren.
Het bestaan van de dienst werd gisteren al onthuld door diverse media. De Talk-dienst volgt kort op een nieuwe versie van Google’s desktopzoekmachine, Google Desktop. Google Talk is zoals alle diensten van de zoekmachine in bèta en vereist een werkende Gmail-account.
De chatsoftware gebruikt het open Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP). Met Google Talk wil het bedrijf alle andere chatnetwerken samenbrengen.
De interface van de software is sober en opgeruimd. Omdat met een Gmail-account wordt ingelogd, leest Google Talk direct alle Gmail-contacten in. Deze moeten wel apart worden aangeschreven of zij ook Google Talk willen gaan gebruiken. Wie een computer heeft met microfoon, kan naast tekstberichtjes ook een gesprek aangaan.
De software die Google aanbiedt, is alleen in het Engels beschikbaar en werkt alleen onder Windows 2000 en XP. Het gebruik van de software betekent dat u instemt met het doorsturen van behoorlijk gedetailleerde statistieken.
In de gebruikersvoorwaarden legt Google uit wat het precies verzamelt: zo houdt het bedrijf bij op welke momenten Google Talk wordt gebruikt, de grootte van de lijst met contacten, met welke mensen wordt gepraat, en hoe vaak bestanden worden doorgestuurd en hoe groot deze zijn.
Deze gegevens zijn tot individuen te herleiden, maar Google belooft – zij het in nogal halfslachtige bewoordingen – “alle persoonlijk identificeerbare informatie uit onze logs te verwijderen wanneer het redelijk is om dat te doen”.
Google wil met een reeks diensten bezoekers langer vasthouden. Google Talk gebruikt het openbronproject Jabber. Jabber is een transparante brug naar allerlei verschillende chatnetwerken, wat betekent dat Google Talk openstaat voor chatclients als GAIM, iChat (onder Mac OS X) en de professionele versie van Trillian.
Wil je Google Talk zelf uitproberen, dan kan je daarvoor terecht op de