Twee Belgische toeristen in Firenze kregen van de Italiaanse politie een boete voor de aankoop van illegale muziek-cd’s bij een straatverkoper. Dit meldt IFPI Belgium, de belangenvereniging van de Belgische muziekindustrie.

De twee toeristen werden in Firenze aangesproken door een straatverkoper die het tweetal een aantal gepirateerde cd’s verkocht. Kort daarop werd het tweetal tegengehouden en gecontroleerd door de Italiaanse politie, die prompt de illegale kopieën in beslag nam en een boete oplegde van 154 euro per persoon.

Om de verkoop van gepirateerde goederen te ontmoedigen, heeft Italië recent een systeem van administratieve boetes ingevoerd. Kopers die betrapt worden, krijgen meteen een boete opgelegd. Ook in Griekenland werden dit jaar al toeristen beboet wegens de aanschaf van illegaal gekopieerde cd’s.

De IFPI waarschuwt Belgische toeristen om uit te kijken voor zogenaamde ‘manteros’: straatverkopers die met een zakje met nepartikelen rondleuren. “Toeristen worden sowieso bedot. Ze betalen voor namaak van minderwaardige kwaliteit. Vaak blijkt de CD bij terugkeer in België niet afspeelbaar te zijn op hun toestel thuis,” vertelt Olivier Maeterlinck van IFPI Belgium.

Bovendien weet de consument niet waar zijn geld terechtkomt: “In Italië is aangetoond dat veel straatverkopers banden hebben met de maffia, in Turkije worden ze gelinkt aan Koerdische terroristische organisaties.”

Het woord ‘manteros’ komt van het Spaans en verwijst naar verkopers die hun illegale koopwaar op een dekentje op straat aanbieden. Langs de rand van het dekentje loopt een koord, zodat de verkoper bij onraad snel het dekentje kan samenbinden en zich uit de voeten maken.

Volgens Maeterlinck duiken ook in België steeds vaker manteros op: “De situatie is nog niet vergelijkbaar met het buitenland, maar wie zondagmiddag door de Brabantstraat in Brussel loopt, heeft ze vast al opgemerkt.” Naar analogie met Italië kan een systeem van administratieve boetes ook in België nuttig zijn om het fenomeen van de manteros in te dijken, besluit Maeterlinck.

External links

IFPI Belgium