Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


De verborgen seksscènes in het pc-spel Grand Theft Auto: San Andreas wekken niet enkel de wrevel van Amerikaanse politici op, ze gaan de makers van het spel ook een aardige duit kosten. Take-Two, de eigenaar van producent Rockstar Games, denkt dat het verlies veertig miljoen dollar zal bedragen.

Onlangs is via het internet uitgelekt dat het pc-spel – via een eenvoudige aanpassing – ook expliciete seksscènes toont. Producent Rockstar Games zegt niet verantwoordelijk te zijn, en legt de schuld bij de maker van de software-aanpassing oftewel ‘mod’.

Bekende Amerikaanse politici namen het pc-spel publiekelijk op de korrel, en dat heeft ertoe geleid dat de leeftijdsquotering van het spel aangepast werd. Eerst was het spel toegelaten voor jongeren, waardoor vele grote winkels GTA: San Andreas ook in de rekken hadden liggen. Maar nu is die quotering opgetrokken tot ‘Adults only’, waardoor het spel zowat overal uit het aanbod gehaald wordt.

In eerste instantie is het Take-Two dat door de informele verkoopban zijn winstcijfers ziet dalen. Het bedrijf waarschuwde al dat de kwartaalresultaten danig zullen lijden onder de controverse en de winkelban. Het softwarebedrijf schat de inkomstendaling op veertig miljoen dollar. Omdat het pc-spel heel populair was, zien ook de winkels hun inkomsten fors dalen.

Grote vraag blijft of GTA: San Andreas ooit opnieuw acceptabel gaat zijn voor de grote Amerikaanse winkelketens. Rockstar Games werkt momenteel aan een nieuwe uitvoering zonder pikante inhoud. In Belgische winkels ligt het spel nog gewoon in de rekken.

External links

Rockstar Games