Microsoft komt op het laatste moment met voorstellen aan de Europese Commissie, dat van het bedrijf meer openheid heeft geëist. Eurocommissaris Neelie Kroes gaat nu reacties peilen in de markt.

De Europese Commissie ruziet al jaren met Microsoft, dat ervan wordt beschuldigd de monopoliepositie te misbruiken om concurrenten te dwarsbomen. Kroes, verantwoordelijk voor eerlijke concurrentie binnen de EU, zegt in een reactie “blij te zijn dat Microsoft enkele basisprincipes die ten grondslag liggen aan het EC-standpunt erkent.”

Microsoft moest van de EU – onder dreiging van een boete van miljoenen euro’s per dag – informatie ter beschikking stellen waarmee concurrenten hun software beter konden afstemmen op het Windows-besturingssysteem.

Daarnaast moest er een versie van Windows XP komen voor de Europese markt, waarbij de Windows Media Player is verwijderd. Het duurde lang voordat Microsoft in actie kwam: Kroes moest dreigen met een deadline, gevolgd door een afroming van Microsofts dagomzet, voordat het bedrijf concrete voorstellen wilde doen.

In de voorstellen heeft Microsoft beloofd informatie over haar software ter beschikking te stellen, zonder daarvoor een vergoeding te vragen. Het bedrijf maakt daarvoor ‘informatiepakketten’ die andere softwaremakers kunnen gebruiken.

De Europese Commissie heeft gezegd dat ook openbronprojecten deze elementen rond interoperabiliteit moeten kunnen gebruiken, zonder daar royalties voor te moeten afdragen. De bewoordingen zijn nog vaag: het gaat om “een categorie” aan informatie.

Bovendien kan het hergebruik in openbronprojecten nog een twistpunt worden, want Microsoft verzet zich tegen een herpublicatie van haar protocollen onder openbronlicenties.

Om te zien of de voorstellen van Microsoft daadwerkelijk hout snijden, is Kroes van plan ze voor te leggen aan “de markt”. Pas wanneer die markttest succesvol verloopt, hakt de Europese Commissie de knoop door of Microsofts voorstellen voldoende zijn.

External links

Europese Unie