De volgende versie van Windows, ‘Longhorn’, zal probleemloos omgaan met ongecomprimeerde RAW-beelden van digitale camera’s. Maar zolang hoeft u niet te wachten: ook Windows XP krijgt een uitbreiding om de fotobestanden te tonen. Omdat RAW bij elk merk iets anders betekent, werd dit pas mogelijk na een brede overeenkomst tussen Microsoft en verschillende camerabouwers.

RAW is eigenlijk een verzamelterm voor alle formaten die de verschillende digitale camera’s gebruiken om ongecomprimeerde beelddata in op te slaan. Het is absoluut geen standaard; een RAW-beeld van pakweg Nikon is niet hetzelfde als een van Canon. Komt daarbij dat zelfs binnen één merk er verschillen kunnen bestaan tussen de RAW-bestanden van verschillende cameramodellen. Vaak zijn de formaten gesloten en enkel benaderbaar via toepassingen van de fabrikant of een high-end programma als Photoshop.

Een lastig gegeven, dat al eerder leidde tot het Digital Negative-formaat van Adobe en het aparte OpenRAW-initiatief. Waar Digital Negative een poging is camerafabrikanten in de richting van een universeel RAW-formaat te stuwen, probeert de OpenRAW-groep de betrokkenen te overtuigen om hun RAW-smaak te openen voor het publiek.

De plotse interesse van Microsoft in de zaak heeft te maken met de enorme explosie in het aantal verkochte digitale camera’s. En dan nog vooral digitale reflexcamera’s, omdat zij de voornaamste bron zijn van RAW-beelden. Voor meer gevorderde fotografen zijn RAW’s heel wat interessanter dan JPEG; RAW-beelden bevatten immers alle data en zijn daarom achteraf nog ruim te manipuleren.

De afspraak met Adobe, Canon, Fuji en Nikon resulteert op korte termijn in een uitbreiding voor Windows XP. Deze Raw Image Thumbnailer en Viewer zal het mogelijk maken om RAW-foto’s rechtstreeks vanuit de Verkenner te previewen, bekijken en af te drukken. Er komt ook een aangepaste versie van Digital Suite. Deze uitbreidingen zullen standaard aanwezig zijn in Windows ‘Longhorn’.

Omdat de overeenkomst een aantal belangrijke camerafabrikanten niet betrekt, komt er ook een certificatieprogramma om plugins van derden te evalueren. Zo kan een merk achteraf nog een plugin schrijven om zijn RAW-smaak te laten ondersteunen in Windows.