Het aantal breedbandverbindingen groeit veel sneller in Nederland dan in België. Gebrek aan concurrentie speelt België parten.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Het aantal breedbandverbindingen groeit veel sneller in Nederland dan in België. Gebrek aan concurrentie speelt België parten. Dit concludeert het onderzoeksbureau Forrester Research, dat de inburgering van breedband in beide landen vergeleek.

Eind 2004 was 29 procent van de Belgische gezinnen aangesloten op het internet via een breedbandverbinding. Het verschil met Nederland was toen minimaal: bij onze Noorderburen had 32 procent van de huishoudens een breedbandverbinding.

Maar volgens Forrester moet België tegen 2010 de rol lossen en wordt de kloof tussen de Lage Landen alleen maar groter. Eind 2010 zal de penetratiegraad van breedbandinternet in België blijven steken op 44 procent, tegenover 54 procent in Nederland.

Forrester verklaart de verschillen onder meer door het gebrek aan concurrentie op de Belgische markt. De liberalisering van de Europese telecommarkt heeft in beide landen geleid tot het vrijmaken van de lokale lus (local loop), het laatste stukje kabel tussen de telefooncentrale en de klant.

Deze vrijgave van de local loop zorgde in Nederland voor een felle strijd tussen verschillende telecomoperatoren en internetaanbieders. Dit is vooral merkbaar op de markt van ADSL en VDSL. In Nederland hebben alternatieve DSL-aanbieders een kwart van alle DSL-lijnen losgekoppeld van de historische telecomoperator KPN; in België blijft de rol van alternatieve DSL-aanbieders veeleer beperkt tot het herverkopen van het Belgacom-aanbod.

Door de grotere graad van local loop-unbundling kent Nederland meerdere sterke telecomspelers die onderling de markt verdelen. In België speelt die concurrentie veel minder en wordt de koek in grote lijnen verdeeld tussen twee aanbieders: Belgacom en Telenet.

Forrester merkte ook op dat de klemtoon tussen beide landen sterk verschilt. In Nederland bekampen de verschillende internetaanbieders elkaar met lagere prijzen, in België proberen de providers elkaar de loef af te steken met hogere snelheden, waarbij de prijs min of meer stabiel blijft.

External links

Forrester Research: The Netherlands Will Outpace Belgium In Broadband Adoption