Als een feniks die uit de assen herrijst ging de nieuwe Netscape terugkeren om met betere veiligheidsfeatures wraak te nemen op zijn oude nemesis, IE. Alleen moeten de ontwikkelaars met schaamrood om hun wangen bekennen dat de finale versie van Netscape 8 kritisch lek is. Gelukkig is er enkele uren later al een patch verschenen.

Netscape Navigator was ooit de meest gebruikte browser op het web, maar door de concurrentie van Internet Explorer en de halfslachtige houding van AOL leek het programma morsdood. Tot enkele maanden geleden bekend raakte dat de Netscape-browser zou terugkeren, deze keer gebaseerd op de Firefox-motor. De vorige versie, Navigator 7, had als oorsprong de Mozilla-motor. Die is eigenlijk de voorouder van Firefox.

De voornaamste pluspunten van de nieuwe Netscape liggen volgens de makers op het gebied van veiligheid. Surfers krijgen bijvoorbeeld een waarschuwing als ze doelwit zijn van phishing-fraude. Hiervoor vertrouwt de browser op een lijst van onbetrouwbare sites die regelmatig door Netscape wordt geüpdatet. Voor elke site kan er bovendien een ‘trust level’ worden ingesteld, waarmee de surfer zelf kan bepalen in hoeverre hij een website vertrouwt.

Een merkwaardige eigenschap van Netscape 8 is dat de browser bij vertrouwde sites voor de IE-motor kiest en bij verdachte websites voor die van Firefox. Op deze manier willen de ontwikkelaars maximale compatibiliteit koppelen aan een betere beveiliging.

Net na de lancering op donderdag bleek er evenwel een serieus probleem met Netscape 8. De gebruikte Firefox-motor blijkt namelijk versie 1.0.3 – en die werd enkele weken geleden uit veiligheidsoverwegingen vervangen door een nieuwe versie. Hierdoor is de nieuwe, veilige Netscape 8 opgezadeld met enkele ernstige kwetsbaarheden.

De scherpste reactie komt uit de Mozilla-gemeenschap die verantwoordelijk is voor Firefox. Het is vooral in het verkeerde keelgat geschoten dat iedereen die met Firefox 1.0.4 naar de Netscape-site surft, de boodschap krijgt dat hun browser lek is en dat terwijl Netscape 8 meer gaten bevat. “Als deze demonstratie iets aantoont, dan is het wel dat heruitgaven van de Mozilla-releases nooit even snel veiligheidsupdates gaan krijgen als de officiële Mozilla-producten”, merkt Firefox-ontwikkelaar Ben Goodger op zijn blogsite fijntjes op.

Ondertussen is de flater rechtgezet en krijgen surfers een aangepaste Netscape 8 – mét actuele Firefox-motor – aangeboden.

External links

Netscape