Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


De wereldvoetbalbond FIFA is van plan een proefproject te starten met een zogenaamde Smartball, een voetbal voorzien van een microchip die registreert wanneer er een doelpunt gescoord wordt.

FIFA-president Sepp Blatter denkt dat de techniek een hoop controverse kan voorkomen bij grote tornooien. Zodra de sensor in de bal heeft vastgesteld dat er is gescoord, moet de scheidsrechter eveneens een signaaltje krijgen.

In september zal de techniek uitgebreid getest worden tijdens de wereldkampioenschappen voor spelers onder 17 jaar in Peru. Gehoopt wordt dat de techniek tijdens het WK in Duitsland (volgende zomer) voldoende uitgerijpt zal zijn om te worden ingezet.

“Ik ben ervan overtuigd dat het systeem klaar is voor het grote WK volgend jaar in Duitsland”, zegt Blatter.

De bal wordt ontwikkeld door Adidas in samenwerking met het gerenommeerde Fraunhofer-instituut. Een speciale kabel onder de doellijn dient als referentie voor de draadloze chip. Er wordt ook al geëxperimenteerd met armbanden voor scheidsrechters, die een signaal krijgen zodra één van de lijnrechters vlagt.

Plannen voor de toepassing van meer elektronica, zoals vertraagde videoherhalingen waarop scheidsrechters vermeende overtredingen kunnen terugzien, zijn er vooralsnog niet.

External links

FIFA