Vanaf vandaag is Hasselt omgetoverd in een levend laboratiorum voor draadloos internet. Een hondertal vrijwilligers test er de nieuwste mobiele diensten uit.

i-City is een ambitieus project waarmee Vlaanderen een voortrekkersrol wil spelen bij de ontwikkeling van draadloze diensten in steden. Gedurende een tijdspanne van 5 jaar zullen 4.000 bewoners van Hasselt en Leuven deelnemen aan een resem proefprojecten met draadloos internet.

Het project werd vandaag officieel in gang geschoten in Hasselt, met de voorstelling van een eerste lichting van 109 vrijwilligers (alfa’s in i-City-jargon) aan het publiek. De proefpersonen werden geselecteerd via de tijdelijke website www.eivanmij.be, waar ze ideetjes en verwachtingen over mobiele toepassingen konden achterlaten.

Gratis telefoneren over een draadloos netwerk, meteen de beste parkeermogelijkheid vinden, de kleur van straatverlichting via een zakcomputer regelen, vanop afstand de temperatuur van het badwater instellen, tijdens het shoppen gepersonaliseerde reclame ontvangen op een smartphone, … het zijn maar enkele toepassingen van mobiel internet die de alfa’s de komenden maanden zullen uitproberen.

Bart Bylemans is een van de alfa’s die deelneemt aan het project. Met “Missing Persons” wil hij een waarschuwingssysteem op poten zetten dat onmiddellijk verontrustende verdwijningen signaleert. “Als een kind plots verdwijnt in een drukke winkelstraat, kan de dienst onmiddellijk een foto of gegevens over het kind doorsturen naar de zakcomputer van mensen in de buurt,” legt de 39-jarige Bylemans uit.

Succesvolle diensten zullen door i-City in een CSP-platform (City Service Provider) worden gebundeld, zodat andere steden gebruik kunnen maken van de opgedane ervaring. Ook bedrijven kunnen beroep doen op i-City om een aantal mobiele diensten uit te proberen.

“Bedrijven kunnnen bijvoorbeeld nagaan welke mobiele diensten aanslaan en welke prijs mensen ervoor willen betalen,” verklaart Frank Bekkers, initiatiefnemer van het i-City project. “Op basis hiervan kunnen ze een businessmodel ontwikkelen dat exporteerbaar is naar de rest van de wereld.”

Bekkers hoopt dat het project Vlaanderen weer in de kop van het Europese ICT-peleton zal brengen. “Ik zal pas spreken van een succes als Vlaanderen met i-City opnieuw het voortouw kan nemen op het vlak van mobiele datacommunicatie,” aldus een ambitieuze Bekkers.

i-City wordt gesteund door de Vlaamse overheid en een aantal commerciële partners, waaronder Microsoft, Concentra Media, Telenet, Fujitsu Siemens en Research Campus Hasselt. Binnen de Vlaamse regering was er al kritiek gerezen op de deelname van Microsoft. Een aantal politici vreesden dat de softwarereus een te groot gewicht in de schaal zou leggen. Maar volgens Frank Bekkers is die vrees onterecht. Hij beklemtoonde dat het project zal werken volgens een open standaard model.

External links

i-City