In de week dat concurrent Apple een definitieve datum voor zijn nieuwe besturingssysteem Tiger aangaf, blijft Microsoft onduidelijk over Longhorn, dat Windows XP moet vervangen. Topman Jim Allchin lichtte wel een tipje van de sluier op.

Allchin demonstreerde functies in een vroege versie van Longhorn, dat waarschijnlijk pas eind 2006 of begin 2007 op de markt komt. Longhorn moet veiliger, comfortabeler en eenvoudiger in het onderhoud worden. “Hier is straks een hoop om te doen”, vertelde Allchin aan onze collega’s van CNet.

“Dit besturingssysteem heeft voor iedereen wel iets”, aldus Allchin. Laptopgebruikers kunnen eenvoudiger tussen (bedrijfs)netwerken wisselen en een zoekfunctie moet het terugvinden van informatie versnellen

Apple liet deze week weten dat het Tiger, de ambitieuze update van het Mac OS X-besturingssysteem op 29 april gaat verkopen. Een update kost 129 euro en bevat al veel van de functies waar Microsoft nu over speculeert.

Belangrijkste functie in Tiger is ongetwijfeld Spotlight, dat via een slimme indexering de gebruiker in staat stelt razendsnel informatie terug te vinden, zelfs als de zoekterm niet exact overeenkomt met bestandsnamen. Spotlight zoekt in zogenoemde metadata en vindt zo dingen terug die op het eerste oog niet de gezochte informatie bevatten.

De gedemonstreerde zoekfunctie lijkt inhoudelijk sterk op Spotlight. Ook andere functies die Allchin demonstreerde, zijn eind deze maand al voor Apple-gebruikers beschikbaar.

Allchin is zich bewust van de overeenkomsten tussen Longhorn en Tiger, maar vindt dat Microsoft “nieuwe gebieden verkent” met het besturingssysteem.

Documenten worden niet meer weergegeven met een icoontje dat het type bestand verraadt, maar een kleine weergave van de eerste pagina van het document. Folders laten ook visueel zien wat ze bevatten, in tegenstelling tot een kaal icoon van een mapje. “De afbeeldingen zijn niet zo groot, maar geven een nuttige visuele feedback dat mensen helpt bij het terugvinden van informatie”, zei Allchin.

Andere nuttige functie voor mobiele gebruikers is de mogelijkheid om zichtbaar deel te nemen aan thuis- en bedrijfsnetwerken, maar bij een publiek draadloos netwerk onzichtbaar te blijven.

Verder zal de eye candy in Windows Longhorn dankzij een technologie die ‘Aero’ heet ook worden opgevoerd. Aero maakt transparante en fluïde 3D-beeldeffecten mogelijk, die Longhorn een prettiger uiterlijk moeten geven. Er komen diverse kwaliteitniveaus, al naar gelang de beschikbare grafische rekenkracht.

Aero Glass is de meest uitgebreide variant, maar Allchin stelde dat de grafische eisen mogelijk lager uitvallen dan eerder gedacht. De processor moet volgens de topman wel een van “het huidig gangbare type” zijn. Ook moet de computer minstens 512 megabyte geheugen hebben, wil Longhorn – over een definitieve naam is nog geen beslissing gevallen – soepel kunnen draaien.

Allchin verwacht dat de vergrote stabiliteit, zekerheid en afgenomen noodzaak tot herstarten bedrijven kan helpen hun operationele kosten te verlagen. Het is volgens hem aan Microsoft om te bewijzen dat dat echt zo is. Over twee jaar moet daar meer duidelijkheid over zijn. Deze zomer wil Microsoft een officiële publieke bèta van het besturingssysteem lanceren.

Met een bijdrage van Ina Fried, CNet

External links

Microsoft