Linspire heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn op Linux gebaseerde besturingssysteem. De versie, genaamd Five-0, is gebouwd op de Linux-kernel 2.6.10 en biedt ondersteuning voor het kantoorpakket OpenOffice.org 1.1.3. Ook is een VPN ingebouwd, een voorgeconfigureerde firewall en biedt het BitTorrent-ondersteuning.

Het nieuwe besturingssysteem heeft ook een verbeterde ondersteuning voor gebruik op notebooks. Zo kan het nu overweg met de 802.11g WiFi-standaard.

Ook Linspire is de trend naar multimediagebruik niet ontgaan. Versie Five-0 bevat verbeteringen in Linspire’s Lsong Music Manager en Lphoto Photo Manager. Tevens wordt RealPlayer 10 meegeleverd. Er is ook verbeterde ondersteuning voor populaire internet-, Office- en mediabestanden, zoals QuickTime, Windows Media, Flash, Java, Real, DOC, MP3, PDF en MPEG.

Linspire heeft zich tot nu toe volledig gericht op de thuisdesktop. Het in San Diego gevestigde bedrijf gaat zich nu echter voor het eerst richten op de ontwikkeling van een zakelijke Linspire-versie. Deze moet later dit jaar uitkomen.

De zakelijke versie moet het voor systeembeheerders mogelijk maken om van op afstand een computer of groep computers af te sluiten, te bekijken welke software op deze computers moet worden geïnstalleerd en de computers vervolgens verder van op afstand te beheren.

Linspire Five-0 Digital en Linspire Five-0 Digital CNR (click and run) zijn momenteel al als download beschikbaar. Het pakket is echter uitsluitend in het Engels beschikbaar. Later dit jaar volgen versies in het Italiaans, Frans, Spaans, Duits én het Nederlands.

External links

Linspire