Internetleveranciers en softwarefabrikanten worden binnenkort verplicht om de veiligst mogelijke producten aan te bieden. Bovendien moeten telecomoperatoren minstens een keer per jaar hun abonnees het meest voordelige tariefplan voorstellen. De voorstellen komen van SP.a-volksvertegenwoordiger Philippe De Coene en worden eind deze maand in de Kamer besproken. Woensdagmiddag hebben de meerderheidspartijen al hun principiële steun toegezegd in de kamercommissie voor Infrastructuur.

Het nieuwe wetsontwerp over de elektronische communicatie verplicht internetaanbieders en softwarefabrikanten de veiligst mogelijke producten aan te bieden. Bij elk internetabonnement moet gratis de nodige beveiligingssoftware geleverd worden, inclusief regelmatige updates. De Coene denkt hierbij aan antivirus, antispam, antispyware en een firewall. “In het wetsvoorstel is er sprake van bescherming tegen alle ongewenste elektronische communicatie. We hebben die omschrijving bewust heel breed gehouden, zodat het ook betrekking heeft op toekomstige dreigingen.”

Opmerkelijk is dat ook softwarefabrikanten eenzelfde verplichting wordt opgelegd. De Coene verwijst hierbij expliciet naar Microsoft Outlook en Internet Explorer. Hij start binnenkort gesprekken met Microsoft om na te gaan hoe het bedrijf aan deze verplichting kan voldoen. “Niet enkel de autosnelweg moet veilig zijn, ook het autootje om erop te rijden”, meent het kamerlid.

Frank De Graeve, pr-manager bij Microsoft België, bevestigt de gesprekken: “Microsoft zal de voorstellen bestuderen. Ook wij vinden veiligheid belangrijk.” Microsoft bracht recent een gratis bètaversie uit van een antispywaretool en werkt momenteel aan een eigen antivirusprogramma. De Microsoft-woordvoerder kon niet ingaan op de vraag of die beveiligingsmiddelen in de toekomst gratis ter beschikking worden gesteld aan Belgische Windows-gebruikers.

“Wat dat betreft zit Microsoft in een moeilijke positie. Als we software gratis aanbieden, krijgen we het verwijt dat we de markt kapot maken. Vragen we er geld voor, dan worden we ervan beschuldigd extra inkomsten te willen halen uit zaken die gratis moeten zijn,” verklaart De Graeve. Bovendien is het Belgische filiaal afhankelijk van het hoofdkantoor om daarover te beslissen. “Eventueel kunnen de beveiligingstools gekoppeld worden aan de Belgische elektronische identiteitskaart, dat zou al een hele stap voorwaarts zijn,” aldus de woordvoerder.

Even opvallend is het voorstel dat Belgische telecomoperatoren verplicht om minstens een keer per jaar op de facturen van hun abonnees het goedkoopste beltarief voor te stellen. De verplichting geldt voor alle aanbieders van telefonie, zowel vast als mobiel. De operatoren moeten ook kostenloos een gedetailleerde factuur ter beschikking stellen aan elke klant die daar om vraagt.

“De consumentenorganisatie Test Aankoop bracht vorige week aan het licht dat gsm-operatoren door hun wirwar aan tarieven de klanten te veel laten betalen. Alleen al Proximus heeft 134 verschillende formules. Het voorstel moet ervoor zorgen dat consumenten, op basis van hun belgedrag, kunnen genieten van het gunstigste tarief”, zegt De Coene.

Update: reactie Microsoft toegevoegd