De dichtbevolkte markt van online muziekwinkels krijgt er volgende week een nieuwe speler bij. Michael Robertson, de stichter van MP3.com, wil een muziekwinkel zonder kopieerbeveiligingen.
Volgende week stelt Robertson zijn nieuwe muziekdienst voor op de Desktop Linux Summit in San Diego. MP3Tunes zal enkel muziek aanbieden in een open MP3-formaat, dus zonder enige vorm van kopieerbeveiling. Volgens Robertson bevat de muziekcatalogus al enkele honderdduizenden songs afkomstig van onafhankelijke en platenfirmaloze artiesten. Nummers gaan tegen 88 dollarcent (0,67 euro) per stuk over de virtuele toonbank.

Robertson ergert zich aan de verschillende DRM-technologiën die momenteel beschikbaar zijn en de keuze van de consument beknotten. “Ik wil de consument de vrijheid van het MP3-formaat teruggeven, zodat die niet langer gebonden is aan één bepaald programma of een bepaalde muziekspeler”, verklaart hij zijn onverwachte terugkeer in de muziekwereld.

In een latere fase wil MP3Tunes ook muziek van de grote platenfirma’s aanbieden, maar het is zeer twijfelachtig of die staan te springen om met Robertson in zee te gaan. De belangrijkste platenfirma’s hebben zich altijd al verzet tegen het verkopen van muziek zonder beperkende gebruiksrechten.

MP3Tunes is ook van plan om muzieksoftware voor Linux uit te brengen, zodat klanten hun muziekcollecties op andere apparaten kunnen beheren. Robertson wou hierover geen verdere details vrijgeven.

In 1997 startte Michael Robertson met de MP3.com. De website groeide uit tot een uithangbord voor duizenden artiesten, vaak zonder platencontract. Al snel kwam de website in conflict met de muziekindustrie, die MP3.com beschuldigde van het schenden van auteursrechten.

Na een reeks dure rechtszaken en oplopende schadevergoedingen verkocht Robertson in 2001 MP3.com aan Vivendi Universal Group voor 372 miljoen dollar. Later lanceerde hij de Linux-distributie Linspire (ex-Lindows) en VOIP-dienst SIPphone. Momenteel is CNET Networks eigenaar van MP3.com.

External links

MP3Tunes