Spammers hebben een nieuw wapen ontwikkeld waarmee ze gehackte pc’s spam kunnen laten versturen via hun internet service providers. Deze mailtjes zijn nauwelijks meer te blokkeren.
Het overnemen van pc’s via malware is een bekende praktijk onder spammers. Tot nu toe werden overgenomen pc’s (zombie pc’s) door spammers gebruikt om direct spammail door te sturen. Wanneer een afzender eenmaal bekend staat als – al dan niet vrijwillige – spammer, kan deze door de ontvangers worden geblokkeerd.

Antispamorganisatie SpamHaus komt echter met verontrustend nieuws: spammers hebben malware ontwikkeld die gehackte pc’s spam laat versturen via hun internet service provider (ISP). Omdat de berichten van gerenommeerde ISP’s komen, zal antispamsoftware ze niet zo snel als spam herkennen.

Zelfs als duidelijk is dat een ISP spam verstuurt, zijn de mailtjes niet zomaar te blokkeren: wie alle mail van een ISP blokkeert, krijgt immers ook niet meer de vele ‘gewone’ mailtjes die zo’n provider verzendt.

Het lijkt erop dat ISP’s in de Verenigde Staten al slachtoffer zijn geworden van de nieuwe methode. “We hebben een enorme toename gezien van de hoeveelheid spam die afkomstig is van bekende ISP’s”, aldus Steve Linford, topman van SpamHaus.

Linford verwacht dat de hoeveelheid spam schrikbarend zal toenemen door de nieuwe methode. Momenteel bestaat ongeveer 75 procent van alle e-mail uit spam; Linford denkt dat dit binnen een jaar zal zijn gestegen tot 95 procent.

“De e-mailinfrastructuur begint af te brokkelen”, waarschuwt Linford. “E-mails zullen enorme vertragingen oplopen, servers zullen vastlopen. Het is het begin van het einde.”

Mark Sunner van antivirusbedrijf MessageLabs onderschrijft Linfords bevindingen. “Door de nieuwe techniek wordt het een stuk moeilijker om blacklists samen te stellen. Er zal meer druk komen op ISP’s om hun netwerkverkeer beter te filteren.”

Met een bijdrage van Dan Ilett, ZDNet UK

External links

SpamHaus