In Oscar Wildes The Picture of Dorian Gray behoudt de hoofdpersoon zijn jeugdige uiterlijk, terwijl op zijn portret de sporen van zijn levensstijl beginnen te tonen. Het bedrijf Accenture Technology heeft een digitale versie van zo’n portret ontwikkeld.
Deze ‘spiegel’ laat zien hoe u er over vijf jaar uitziet op basis van uw huidige leefpatroon. Voor mensen die niet sporten, vaak bij McDonalds eten en te veel alcohol drinken kan dit wel eens een onaangename confrontatie zijn.

Het systeem bestaat uit een krachtige computer, aangesloten op een serie draadloze camera’s die verspreid door een huis worden opgehangen. Speciaal voor dit doel ontwikkelde software stelt het portret samen, dat op een LCD-scherm wordt getoond.

Wie het systeem in zijn huis installeert, krijgt op het scherm eerst gewoon zijn portret te zien. In de dagen die volgen zal de software echter op basis van de camerabeelden een profiel samenstellen van uw levensstijl.

Zo zal de software zien of u de meeste tijd op de bank doorbrengt, of op uw hometrainer. Ook bezoekjes aan de koelkast worden geregistreerd: de computer zal u vragen wat u eet en drinkt.

Wanneer de computer eenmaal een profiel heeft opgesteld, zal hij berekenen wat de gevolgen van uw leefpatroon zijn voor uw uiterlijk. De uitkomst wordt als toekomstig portret getoond op het scherm. Vindt het systeem dat u te veel eet, dan zal uw portret dik zijn. Drinkt u te veel? U krijgt dan eerder rimpels en een gehavende huid. Slaapt u te weinig? Dan zal u flinke wallen onder de ogen ontwikkelen.

Het systeem moet uiteindelijk in real time gaan werken, zodat de uitspattingen van vandaag direct zichbaar zijn. Martin Illsey van Accenture Technology: “Technologie kan heel overtuigend werken.”

Bron: New Scientist

External links

Accenture Technology