Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Misschien wel voor het eerst in zijn geschiedenis is de IFPI positief over het aanbieden van muziek via het internet. En dat heeft alles te maken met de ongeziene bloei van legale downloaddiensten in 2004, en de bijhorende inkomsten.

Uit het pas verschenen rapport IFPI Digital Music Report 2005 blijkt dat het voorbije jaar in de VS en Europa niet minder dan 200 miljoen liedjes online verkocht werden. Goed nieuws voor de belaagde platenmaatschappijen, die voor het eerst honderden miljoenen dollars omzet genereerden met muziekdownloads. In de jaren daarvoor zag de muziekindustrie het internet vooral als een lek in hun winsten.

In 2005 zal de online verkoop pas echt goed van de grond komen, meent de IFPI. Dat is ook de mening van analistenbureau Jupiter Research. Zij verwachten dat de markt van online muziekverkoop dit jaar zal verdubbelen in vergelijking met 2004.

De IFPI identificeert verschillende factoren die het succes van online muziekdiensten in de hand werken. Een belangrijke rol werd gespeeld door de nieuwe diensten, met de iTunes Music Store op kop. Zij zorgden ervoor dat het online aanbod aan legale muziek drastisch toenam. Dit werd nog eens versterkt door de goede verkoop van draagbare muziekspelers en mobiele telefoons met muziekmogelijkheden.

Opmerkelijk is het verholen pleidooi van de IPFI voor een meer open beheersysteem (DRM). De organisatie vreest dat de dominantie van de drie marktspelers (Apple, Microsoft en Sony), elk met hun eigen DRM-systeem, de groei van de online verkoop zal afremmen. “Compatibiliteit tussen de verschillende muziekdiensten en -spelers is daarom een topprioriteit”, benadrukt het rapport.

Misschien even significant voor de groei van online muziek was de beslissing van platenfirma’s om online muziekdiensten toegang te geven tot hun muziekbibliotheken. Achter de schermen vinden enkele grote digitisation-projecten plaats om oudere muziek te digitaliseren. Hierdoor konden de muziekwinkels uitpakken met een aanbod dat dit van een traditionele platenwinkel kon evenaren.

Maar ook bij de consument heeft er een mentaliteitswijziging plaatsgevonden. Uit een enquête van de IFPI blijkt dat muziekliefhebbers meer dan ooit bereid zijn om te betalen voor hun digitale muziek. Toch gaat slechts één derde van de mensen die muziek downloaden van het internet daarvoor naar een legale winkel. Illegale diensten zijn nog altijd populairder.

De markt is dus allesbehalve matuur, merkt het rapport op. Niet alleen halen veel surfers hun muziek nog altijd bij illegale diensten; veel meer mensen weten zelfs niet dat muziek digitaal kan aangeschaft worden. De muziekindustrie is daarom zinnens om het komende jaar campagnes te voeren tegen het downloaden en ter promotie van online winkels.

Eén ding blijkt duidelijk uit het rapport. De muziekindustrie heeft na jaren tegenstand geld geroken en wil zich nu massaal op de online verkoop werpen. “Eindelijk is de bedreiging een belofte geworden”, jubelt een tevreden John Kennedy, voorzitter van de IFPI. “De muziekindustrie heeft nu als prioriteit het in licentie geven van muziek aan zoveel mogelijk diensten, in zoveel mogelijk formaten, voor zoveel mogelijk spelers, voor een zo breed mogelijk publiek en in zoveel mogelijk landen.”

En de strenge IFPI-acties tegen downloaders? Die blijven bestaan, zegt de organisatie, en zelfs naar meer landen uitgevoerd. In 2004 werden in acht landen zevenduizend juridische klachten tegen downloaders ingediend; gemiddeld wordt er per schikking en per downloader een bedrag van een paar duizend euro betaald. Het resultaat is dat het aantal illegale muziekbestanden op het internet stagneert op 870 miljoen stuks – ondanks de verdere verspreiding van breedband. De acties hebben dus duidelijk succes, luidt het.

Het volledige rapport is hier in PDF-formaat te lezen.

External links

IFPI

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.