De onlangs geïntroduceerde Mac mini is te duur, vindt een Europese Apple-fan. Hij heeft een petitie opgesteld om Apple te vragen de Europese en Amerikaanse prijzen beter op elkaar af te stemmen.

De onlangs geïntroduceerde Mac mini is te duur, vindt een Europese Apple-fan. Hij heeft een petitie opgesteld om Apple te vragen de Europese en Amerikaanse prijzen beter op elkaar af te stemmen. In de petitie wordt voorgerekend hoe Europeanen consequent te veel betalen, aldus initiatiefnemer Timo Schöler. De petitie werd een dag na de officiële presentatie in San Francisco opgestart.

De wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar is al langere tijd zeer gunstig. Een euro levert momenteel 1,32 dollar op, wat betekent dat Amerikaanse producten voor Europeanen goedkoper zijn.

Een Mac mini van 499 dollar (exclusief btw) kost in Europa 378 euro. Tel daar de Nederlandse btw bij en u komt uit op 449 euro. Apple vraagt echter 499 euro voor een identiek apparaat.

Het prijsverschil van 50 euro is niet te verklaren, meent Schöler. Er is rekeninggehouden met lokale belastingomstandigheden. Apples winstmarge zit volgens Schöler al verwerkt in het kale product vóór belastingen. In vervoerskosten zit het prijsverschil evenmin, want Apple laat de hardware samenstellen in Ierland en Taiwan.

Schöler, volgens eigen zeggen al sinds de jaren tachtig een Apple-fan, besloot zich op de Mac mini te richten omdat de kleine computer juist nieuwe kopers en Windows-switchers over de streep moet trekken.

“Zover ik kon zien waren er al soortgelijke petities over de prijs van andere Apple-producten”, zegt Schöler. “Apple wil marktaandeel winnen, dus ze verkopen dit product zo goedkoop mogelijk. Maar dat doen ze toch niet helemaal, wat mogelijk klanten kost.” Schöler wil overigens niet dat Apple de kleinste Mac onder de kostprijs gaat verkopen.

De opmerkelijke prijsverschillen lopen door het complete productaanbod van Apple, al heeft het bedrijf onlangs de prijzen al licht gecorrigeerd.

De 20 gigabyte iPod kost in de Verenigde Staten 299 dollar, exclusief btw. Volgens dezelfde berekening kost deze dan (226 euro + 19 procent btw) ongeveer 269 euro. De iPod ligt in Nederland voor 329 euro in de winkel. Een 20-inch Cinema Display kost in de Verenigde Staten 999 dollar. Dat zou 898 euro moeten zijn, inclusief 19 procent btw. Dezelfde monitor kost in Nederland echter 1029 euro – een verschil van 131 euro.

Apple krijgt ook kritiek op prijzen die het voor muziekdownloads rekent. De Europese Unie onderzoekt momenteel of de prijzen in de Britse iTunes muziekwinkel niet te hoog zijn. Omgerekend betalen Britse klanten 1,17 euro per nummer, terwijl in andere landen als Nederland en België liedjes 99 eurocent kosten. Dat zou in strijd zijn met de gedachte van de eenheidsmarkt.

De petitie is nog niet bijster populair: op het moment van schrijven hebben slechts 238 mensen de oproep ondertekend. Apple Nederland kon ons voor publicatie geen reactie geven over de petitie of de prijsverschillen met Amerika.

External links

Apple

External links

Petitie ‘Reasonable price for the Mac mini in the EU’