Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Van 6 tot 14 januari stellen de mobiele operatoren Proximus, Mobistar en BASE het sms-nummer 3108 beschikbaar voor giften van 1 euro per sms met de boodschap ‘ja’. De opbrengst wordt gestort op de rekening van de ‘Tsunami 12-12’-actie. Het initiatief komt er op vraag van Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois.

Met de sms-actie hoopt de minister vooral jonge mensen te overhalen om een kleine bijdrage te leveren voor slachtoffers van de vloedgolf in Azië.”Voor jongeren is de stap om een bijdrage via een overschrijving te storten dikwijls groot”, aldus minister Bourgeois. “Toch willen velen hun steentje bijdragen. Deze sms-actie is daarvoor een ideale manier. Jongeren die meer willen geven dan 1 euro, kunnen sms’en naar believen.”

Opmerkelijk is dat de gsm-operatoren geen operationele kosten aanrekenen en het volledig gefactureerde bedrag zullen doorstorten. Elk SMS-je naar 3108 is dus een euro voor de Tsunami-slachtoffers.

Tot middernacht op 14 januari kan iedereen via SMS een bijdrage leveren voor de Tsunami-slachtoffers. Op die avond wordt de tussenstand van de SMS-opbrengst op de gezamenlijke televisieshow van VRT-VTM bekendgemaakt.

Voor de schenking van grotere bedragen kan men nog steeds storten op het rekeningnummer 000-0000012-12. Ook de Vlaamse Infolijn (0800-30.20.1) blijft bereikbaar voor alle mogelijke informatie over inzamelacties en bijdragen voor de slachtoffers.

Andere Europese landen zijn al een tijdje bezig met het verzamelen van giften via SMS. In Frankrijk werd op die manier zo’n 1,25 miljoen euro verzameld. Italië spant de kroon door meer dan 12 miljoen euro bijeen te sms’en.

Een Israëlische firma wil intussen een netwerk uitbouwen dat vakantiegangers en kustbewoners via SMS kan waarschuwen voor een vloedgolf. Het systeem maakt gebruik van land- en watersensoren en kost 170 dollar per meetpunt. Meir Gitelis, de uitvinder, is van plan de meetpunten gratis te leveren aan de getroffen Aziatische landen.

External links

Tsunami 12-12