Apple heeft een patentaanvraag ingediend om muziekdragers te beschermen tegen beschadiging tijdens een val. Als de technologie opmerkt dat een draagbare mediaspeler aan het vallen is, dan wordt het lezen of schrijven van een harde schijf uitgeschakeld. De technologie werkt door het detecteren van de valversnelling.

Apple heeft de aanvraag in juni 2003 ingediend, maar het werd pas deze maand gepubliceerd. IBM introduceerde overigens een gelijksoortige technologie voor zijn ThinkPad-notebooks in oktober 2003.

Andere bedrijven werken eveneens aan een manier om harde schijven te beschermen tegen een onzacht contact met de grond. Hitachi experimenteert met harde schijven met kleinere en snellere lees- en schrijfarmen. Hierdoor zou het risico op beschadiging bij een valpartij verminderen. Cornice werkt aan een 1 inch schijf met 3 GB opslagcapaciteit die de schrijf- en leesarm fysiek blokkeert als de schijf niet in gebruik is.

De werkwijze van IBM en Apple kent echter beperkingen. Het duurt even vooraleer het apparaat een valpartij opmerkt. Muziekdragers die van op lage hoogte vallen, lopen het risico de valversnelling te laat te registeren, zodat de harde schijf alsnog wordt beschadigd.

Muziekdragers met een flash geheugenkaart lopen minder risico op beschadiging bij het vallen, maar hebben een kleiner opslagcapaciteit.

Ook andere patentaanvragen van Apple werden recent bekend gemaakt. Een octrooi behandelt de technologie die muzikanten en platenfirma’s gebruiken om hun muziek toe te voegen aan de iTunes Music Store. Een aantal andere patenten hebben betrekking op video-conferencing. Een ander patent beschrijft een manier om overlappende vensters op eenzelfde scherm te scheiden.

Een woordvoerder van Apple weigerde commentaar te geven.

Met een bijdrage van Ina Fried, CNet News.com