Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


De taalorganisatie Global Language Monitor (GLM) brengt jaarlijks de populairste eufemismen in kaart, waarmee politiek incorrecte termen worden vervangen. Winnaar in 2004 is een oeroude computerterm, recentelijk uit de gratie gevallen in de Verenigde Staten.

Enkele deelgemeenten in Los Angeles blijken actief teksten te vervangen waarin master/slave-configuraties in computers worden beschreven. “Het verbloemen van master/slave-beschrijvingen is de meest vergaande vorm van politieke correctheid die we in 2004 constateerden”, aldus Paul Payack van GLM.

Master/slave bestaat al sinds de jaren tachtig. Het is een technische term voor de hiërarchische schakeling van apparatuur, wanneer meerdere apparaten één verbinding delen. Om te voorkomen dat er in de communicatie conflicten ontstaan, krijgt een apparaat de markering master en de rest het kenmerk slave.

Payack: “Het is gewoon opnieuw een voorbeeld hoe het politiek correct denken doordringt in elk facet van het moderne bestaan, zelfs tot het niveau van processen in de computer.”

De wereldwijd opererende Taalpolitie, zoals de vrijwilligers van GLM zichzelf noemen, melden opmerkelijke staaltjes van politiekcorrect denken. Andere populaire verhullingen waren ‘opstandelingen’ in plaats van ‘terroristen’, ‘Hogere Macht’ in plaats van ‘God’ of het vrijwel onvertaalbare ‘incurious‘ of ‘onnieuwsgierig’ als beschrijving van de huidige Amerikaanse president.

External links

Global Language Monitor