De Chinese autoriteiten hebben een verbod uitgevaardigd op het computerspel Football Manager 2005. Internetcafés waar klanten het spel kunnen spelen, worden bedreigd met sluiting.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


De Chinese autoriteiten hebben een verbod uitgevaardigd op het computerspel Football Manager 2005. Sites die naar het spel verwijzen, lopen het risico van hoge boetes. Internetcafés waar klanten het spel kunnen spelen, worden bedreigd met sluiting.

Het voetbalspel Champion Football Manager 2005 schoot het Chinese ministerie van Cultuur in het verkeerde keelgat omdat de “soevereiniteit en territoriale integriteit” in het geding zouden zijn. Het spel spreekt namelijk over Taiwan en Chinees Tibet als zelfstandige naties.

Taiwan wordt door China als een afvallige provincie beschouwd en Tibet is sinds 1950 door China bezet. Dat het voetbalspel deze gebieden als individuele landen betitelt, kan volgens de Chinese overheid niet worden getolereerd. China sluit nog altijd niet uit dat het Taiwan ooit – desnoods met geweld – weer in het gareel dwingt.

Football Manager 2005 gooit wokolie op het vuur door Hongkong en Macau eveneens als individuele landen op te voeren, terwijl deze gebieden in 1997 en 1999 aan China werden toegevoegd. Als het spel van Sports Interactive ergens ter download wordt aangeboden, levert dat de aanbieders boetes tot 750 euro op, aldus het Chinese persbureau Xinhua.

Het ministerie van Cultuur dreigt verder met de intrekking van vergunningen voor bedrijven, als die klanten in staat stellen het spel te spelen. Het ministerie zegt te handelen na “boze reacties van spelers”.

De groeiende welvaart betekent een impuls voor de Chinese gamesmarkt. Ruim 13 miljoen gamers besteedden het afgelopen jaar 180 miljoen euro aan online games.

External links

Xinhua

External links

Football Manager 2005