Het aantal phishing-mails is in 2004 vertienvoudigd. Ook de hoeveelheid spam en het aantal met virussen besmette e-mails blijven explosief groeien. Het Britse beveiligingsbedrijf MessageLabs heeft 2004 dan ook uitgeroepen tot het jaar van phishing.

MessageLabs levert beveiligingsdiensten voor e-mail aan bedrijven. Op basis van die dienstverlening stelt het bedrijf een jaarlijks veiligheidsrapport voor e-mail op. Dit jaar draagt het rapport toepasselijk de ondertitel The year the big phish was landed.

In september 2003 onderschepte MessageLabs welgeteld 279 phishing-mails. Een jaar later was dit aantal gestegen tot meer dan twee miljoen. In de loop van 2004 heeft MessageLabs meer dan 18 miljoen phishing-mails tegengehouden. De phishing-aanvallen worden ook meer gesofistikeerd. MessageLabs signaleert fraudegevallen waarbij online bankgegevens automatisch worden onderschept zonder dat er op een link wordt geklikt.

Ook de andere cijfers in het rapport stemmen de e-mailgebruiker niet bepaald vrolijk. In 2004 was één e-mail op 16 besmet met een virus, een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar. In 2002 was slechts 0,5 procent (1 op 212) van het mailverkeer drager van een virus. Het meest verspreide virus was W32/MyDoom.A, dat vooral in januari ravage aanrichtte.

U zal het wellicht gemerkt hebben in uw inbox: ook aan spam lijkt geen einde te komen. 73 procent van het door MessageLabs gecontroleerde e-mailverkeer werd dit jaar veroorzaakt door spam. In 2003 bestempelde MessageLabs Anti-Spam-service “maar” 40 procent van de gecontroleerde e-mails als spam.

MessageLabs verwacht dat de aanvallen via e-mail doelgerichter worden. Totnogtoe werden ongewenste en schadelijke e-mails in het wilde weg verstuurd. In 2005 zullen bepaalde bedrijven of organisaties doelgericht worden aangevallen, met als opzet zoveel mogelijk schade te veroorzaken, aldus het rapport.

Het volledige rapport kunt u lezen op de website van MessageLabs.

External links

MessageLabs Intelligence Annual Email Security Report
2004