Aan de forse prijsdaling van LCD-beeldschermen lijkt - helaas - vroegtijdig een einde te komen. Door productieproblemen bij fabrikant Canon stabiliseren de prijzen eerder dan verwacht.

Aan de forse prijsdaling van LCD-beeldschermen lijkt – helaas – vroegtijdig een einde te komen. Door productieproblemen bij fabrikant Canon stabiliseren de prijzen eerder dan verwacht.

De prijzen begonnen eerder dit jaar te dalen door een afgenomen vraag, een toegenomen productiecapaciteit en uitpuilende magazijnen. Fabrikanten begonnen een prijzenslag om van hun voorraden af te kunnen komen.

Canon heeft nu echter bekendgemaakt dat het productieproblemen ondervindt. De machines die de MPA-8000-LCD-schermen maken, functioneren niet goed. Goed nieuws voor andere LCD-fabrikanten, die opeens een belangrijke concurrent – tijdelijk – zien wegvallen. Na het nieuws zag Philips, de op één na grootste LCD-fabrikant, zijn aandeel in één klap stijgen met 3,9 procent.

Het voorval is echter slecht nieuws voor de consument. Nu een belangrijke concurrent tijdelijk buitenspel is gezet en er dus ook minder LCD-beeldschermen op de markt komen, kunnen de andere fabrikanten hun prijzen stabiliseren.

Analisten voorspelden al dat de prijzen zouden stabiliseren, maar voorzagen deze trend pas voor halverwege 2005. Ze verwachten nu dat de problemen bij Canon deze trend hebben vervroegd, en denken dus niet dat een herstel van Canons productiecapaciteit direct tot een nieuwe prijzenslag zal leiden.