Op de Apple-website is een document gepubliceerd waarin details zijn te vinden over Spotlight, de zoekfunctie voor de Apple-desktop die in de volgende versie van Mac OS X zal zijn opgenomen. Deze versie moet in de eerste helft van 2005 uitkomen.

Toen in juni de OS X-upgrade werd gelanceerd, sprak Apple slechts in vage termen over Spotlight. Het nieuwe document geeft meer details over de werking en functies van Spotlight.

Spotlight is in essentie een indexing engine en indexeert elk bestand dat wordt gemaakt, geopend, veranderd, gekopieerd of verwijderd. Door deze bestanden constant te volgen, inclusief hun inhoud, kan Spotlight de bestanden supersnel terugvinden.

Als u bijvoorbeeld probeert te achterhalen waar u ook al weer de informatie heeft opgeslagen over uw komende vakantie, weet Spotlight precies welke bestanden de woorden ‘Parijs’ en ‘hotel’ bevatten. Bij het terugvinden van informatie zijn gebruikers dus niet meer afhankelijk van de (correcte) naamgeving van documenten en mappen; als een woord in een document voorkomt, moet Spotlight het kunnen vinden.

Bij bestanden die zelf geen tekst bevatten, zoals mp3’s en afbeeldingen, houdt Spotlight de metadata bij. Bij een mp3-bestand kan dat bijvoorbeeld de naam van de artiest en informatie over de oorspronkelijke cd zijn. De metadata van foto’s bevat bijvoorbeeld informatie over het moment waarop de foto is genomen en welke camera daarbij is gebruikt.

Elk bestand is voorzien van dit soort metadata. Wie zoekt op ‘Frits’ kan daarom documenten vinden waarin de naam ‘Frits’ is opgenomen, maar ook bestanden die zijn gemaakt door iemand genaamd Frits of die zijn verzonden door ene Frits.

Spotlight moet bij zijn lancering al flink wat soorten bestanden kunnen indexeren. Apple wil de technologie echter toegankelijk maken voor ontwikkelaars, zodat zij er voor kunnen zorgen dat hun bedrijfseigen bestanden ook door Spotlight kunnen worden gevonden.

Met een bijdrage van Ina Fried, CNet