Afgelopen woensdag bereikte Google een gedenkwaardige mijlpaal: het bedrijf indexeert nu ruim 8 miljard internetdocumenten. Google ligt echter onder vuur vanwege vermeende censuur van het Abu Ghraib-schandaal.

Het hoofd van Google’s ontwikkelafdeling Bill Coughran meldt het nieuws over de verdubbeling van de zoekdatabase op de Google Blog, een publieke weblog van het bedrijf.

Coughran schrijft: “Volledigheid is niet de belangrijkste factor wanneer je een zoekmachine op waarde wil schatten, maar het is onmisbaar bij zoekopdrachten waar slechts enkele resultaten uit voortvloeien. Als ik zoek op vrienden waar eerst slechts een handvol resultaten terugkwamen, zie ik nu het dubbele aantal. En dat zijn dan niet simpel kopieën van dezelfde pagina’s, maar écht verschillende resultaten met meer informatie.”

Hij schrijft verder dat 8 miljard pagina’s een “noemenswaardige mijlpaal” is, maar herhaalt dat het indexeren nooit stopt.

Microsoft lanceerde donderdag een nieuwe versie van zijn eigen zoekmachine, waaraan het bedrijf volgens eigen zeggen bijna twee jaar werkte. MSN Search Bèta heeft een index van 5 miljard documenten. “De index wordt voortdurend uitgebreid, waardoor de kans dat de gebruiker vindt wat hij zoekt steeds groter wordt”, laat Microsoft weten.

Microsoft werkt de index waarbinnen gezocht kan worden wekelijks en in sommige gevallen dagelijks bij. Zoekresultaten worden dus steeds nauwkeuriger en recenter, stelt het bedrijf. Met vijf miljard documenten in de database moet Microsoft Google voorlopig voorlaten.

De verversing van de index is een onderwerp van discussie. Google ligt al enige tijd onder vuur vanwege vermeende censuur van ongewenste beelden in de Google Image Search (GIS). Wie zoekt op Abu Ghraib, de Irakese martelgevangenis onder Amerikaans bestuur, vindt geen enkele afbeelding over dat incident.

Ook zoekopdrachten met de namen van bewakers Lynndie England en Charles Graber levert geen resultaat op. Een speurtocht naar beelden over “iraq torture” levert alleen oude beelden van voor het Abu Ghraib-schandaal op, terwijl de martelpraktijken al in april 2004 op de voorpagina’s terecht kwamen.

Censuur is het niet, bezweert Google-topman Sergey Bin. Hij wijt het – volgens eigen zeggen met het schaamrood op de kaken – aan een verouderde index. “GIS is al zeker een half jaar niet meer bijgewerkt”, verklaarde Brin tegenover nieuwssite Slashdot. Google belooft de GIS-database “snel” weer zal verversen.

In de reacties bij Slashdot wordt die verklaring met enige scepsis ontvangen. Een lezer wijst er op dat de ‘verouderde’ database foto’s bevat van Halloweenfeestjes die in oktober 2004 zijn gehouden.

External links

Google Blog

External links

Reactie Brin en