De Motion Picture Association of America (MPAA) zegt van plan te zijn rechtszaken te beginnen tegen tweehonderd mensen die films via online ruilbeurzen aanbieden.

Volgens de MPAA loopt de Amerikaanse filmindustrie jaarlijkst 3 miljard dollar aan inkomsten mis door gekopieerde en gebrande films – fysieke piraterij – en door digitaal gedistribueerde kopieën van DVD’s.

De filmindustrie zegt tot vervolging te moeten overgaan omdat online ruilbeurzen films in steeds grotere getale aanbieden en “de gezondheid van de industrie in het geding is”. De filmstudio’s proberen met boodschappen die voorafgaand aan bioscoopfilms worden vertoond, filmfans te bewegen geen films te downloaden of aan te bieden. Deze spotjes zijn ook in Europese bioscopen te zien.

De Recording Industry Association of America (RIAA), de organisatie van de Amerikaanse platenindustrie, is vorig jaar begonnen met het vervolgen van partikulieren die illegaal muziek aanboden. De MPAA wil nu in eerste instantie “rond tweehonderd” aanbieders van illegale filmkopieën voor de rechter slepen.

De MPAA probeert begrip te kweken voor hun standpunt. In een verklaring stellen ze: “In tegenstelling tot wat veel mensen denken is films maken niet altijd winstgevend. Slechts vier op de tien films verdienen de gemaakte investering copmleet terug. Een gemiddelde film kost tegenwoordig 80 miljoen dollar aan investeringen, dat alleen met een goedgepland, gefaseerd op de markt brengen is terug te verdienen.”

De eerste rechtszaken worden naar verwachting op vrijdag aangekondigd, maar zullen welicht alleen Amerikanen als doelwit hebben.

External links

Motion Picture Association of America