De lancering van een eigen VRT-mediaspeler lijkt misschien geen groot nieuws, maar niets is minder waar. Terwijl deze cosmetische ingreep alle aandacht opeist, gebeurt er heel wat achter de schermen.

U kunt er niet naast kijken. Wie naar een site van een VRT-site surft en daar naar een stream luistert, krijgt een zeer opvallende verschijning onder ogen. Niet een of andere rare pop-up, wel een van de nieuwe spelers die de openbare omroep deze week voorstelt. Wie bijvoorbeeld op de LuisterLive-knop van StuBru.be klikt, ziet in plaats van de gebruikelijke Windows Media Player-venster een wat futuristisch aandoende applicatie verschijnen.

Met een druk op de knop ‘vormgeving’ wordt overgeschakeld naar een ander uiterlijk. Andere esthetisch uitdagende keuzes zijn een blitse radio, een mengpaneel met een streepje Gameboy en een soort speelgoedrobot.

Niet dat de VRT zoals de Britse staatszender BBC zwaar investeert in eigen streamingtechnologie. In dit geval gaat het om ‘skins’ op basis van Flash 7 die bovenop Windows Media Player worden geplaatst. Van een echte spelerapplicatie is er dus geen sprake.

Gebruikers van Linux of OS X vrezen nu misschien dat ze uit de boot vallen. Gelukkig maakt de VRT tegelijkertijd de overstap naar een nieuwe streamingtechnologie: MP3. Meteen is het de eerste keer dat de openbare stations online uitzenden in dat formaat. Tot voor kort gebruikten de meeste zenders Windows Media Audio, op Klara en Radio Vlaanderen Internationaal na. Die twee vertrouwden op het RealAudio-formaat. Een van de voordelen van de overstap naar MP3 is dat het nu gemakkelijker is om vooruit en achteruit te spoelen.

Op termijn komt er nog een optie bij, belooft Paul De Meulder, communicatiemanager VRT-Radio. “Aan de QuickTime-versie wordt nog gewerkt.”

Een MP3-stream aan 64 Kbit/s is de hoogste kwaliteit die de VRT aanbiedt. Niet bepaald het allerbeste, maar volgens de zender een noodzakelijk compromis tussen geluidskwaliteit en ontvangst. De deur wordt wel op een kier gezet voor een verbetering op dat vlak. “Wanneer we merken dat de noden van de gebruikers anders liggen, zullen we de nodige aanpassingen doen”, stelt een VRT-webpagina.

Surfers hebben nog een reden om online de radio open te draaien. Met de nieuwe speler is het aanbod van zenders sterk verruimd. Naast de bekende namen van de FM-golf worden nu ook Sporza (een AM-only zender) en de drie digitale radiokanalen nieuws+, Klara continuo en Donna hitbits uitgezonden. Daarnaast worden er ook meer oudere programma’s op het internet geplaatst.

De VRT heeft geen cijfermateriaal over het aantal mensen die online de radio beluisteren. De zender kan enkel meedelen dat het elke dag voor alle stations samen circa 37.500 bezoekers ontvangen. De meest populaire zendersites zijn – met voorsprong – die van Studio Brussel en Donna.