Elektronica, cd’s en dvd’s kunnen dankzij een nieuwe coating krasvast worden. Volgens onderzoekers van TDK hoeft u niet meer bang hoeft te zijn dat uw kostbare gadgets, mobiele telefoons en schijven beschadigd worden.

De coating is ontwikkeld in Japan, meldt het tijdschrift New Scientist. De technologie werd door TDK in eerste instantie ontworpen om dvd’s krasvaster te maken, maar de coating blijkt veel harder en breder inzetbaar dan gedacht.

Het gehele spectrum aan (laser)licht kan door de coating heendringen, wat het geschikt maakt voor allerlei toepassingen, van krasvrije dvd’s tot robuuste beeldschermen op handhelds en mobiele telefoons.

Het exacte procédé van de meerlaagse coating wordt door TDK stilgehouden. De techniek zal volgens insiders opduiken het nieuwe dvd-formaten Blu-Ray, waar eigenlijk een caddy voor was gepland. Zo’n aparte behuizing voor het schijfje is onhandig en daarmee een struikelblok voor de acceptatie van het formaat. De hoop is dat Blu-Ray schijfjes nu, voorzien van de TDK-coating, zónder een dergelijke caddy kunnen.

New Scientist-redacteur Barry Fox schrijft niet eerder zo’n overtuigende demonstratie van nieuwe technologie te hebben meegemaakt. Fox kreeg een schuursponsje en een met de coating behandelde cd in zijn handen gedrukt. De schijf bleef onbeschadigd.

TDK zelf noemt slechts één geval waarin een sabotagepoging succesvol was: toen de cd met een zakmes te lijf werd gegaan.

External links

New Scientist