Breedband niet snel genoeg? Het kan rapper, nu dat Belgacom ook thuisgebruikers de kans geeft om over te schakelen naar een VDSL-abonnement dat driemaal sneller is dan de traditionele ADSL-verbinding.

Om dit mogelijk te maken, investeerde het telecombedrijf naar verluidt 300 miljoen euro in een ambitieus project genaamd Broadway, bedoeld om klanten nog snellere breedband te bieden. Initieel is VDSL beschikbaar in een aantal steden: Antwerpen, Brugge, de zuidrand van Brussel, Gent, Ans bij Luik en Bergen.

In principe hoefde Belgacom voor een hogere snelheid niet naar Very high speed Digital Subscriber Line (VDSL) over te schakelen, want met ADSL wordt het onderste nog niet uit de kan gehaald. ADSL kan immers tot 8 megabit. Maar Broadway belooft in de toekomst 30, en misschien zelfs 40 megabit. Die snelheden zijn nodig om aan grote groepen consumenten diensten zoals digitale televisie aan te bieden.

Op die snelheden is het nog even wachten, want de upgrade verloopt stapsgewijs. Uiteindelijk is het de bedoeling om te beschikken over een gemengd netwerk van glasvezel en koperen telefoondraad. Broadway draait dan ook voor een groot deel rond het leggen van glasvezel tot aan lokale verdeelpunten.

Het aanbod van Belgacom bestaat uit twee pakketten en is niet symmetrisch. Thuisgebruikers en kleinere bedrijven kunnen opteren voor VDSL Boost, een abonnement dat voor 59,95 euro 9 Mbps download- en 400 Kbps uploadsnelheid biedt. Deze snellere surfers krijgen een ruimere limiet van 15 GB. Voor grotere klanten is er het Office-abonnement dat een hogere uploadstream (640 Kbps) voorziet en alle beperkingen qua het aantal aangesloten pc’s en downloadhoeveelheden schrapt.

Zomaar upgraden naar VDSL draagt bijkomende kosten. Bestaande ADSL-modems volstaan immers niet en er moet een aangepast toestel aangeschaft worden. Dat kost een bijkomende 129 euro.

Uiteraard is Telenet niet van plan om de titel van snelheidskampioen te laten schieten, al kan het voorlopig eigenlijk geen antwoord bieden. Tegen het VDSL-aanbod van Belgacom positioneert Telenet z’n bestaande ExpressNet Plus-abonnement. Die is met een downloadsnelheid van 6,6 Mbps trager, geeft Telenet-woordvoerdster Pascal Deboosere toe, “maar is wel voor iedereen beschikbaar”.

Min of meer achter de schermen werkt Telenet onder de naam ‘ExpressNet’ [niet te verwarren met het ExpressNet-abonnement, nvdr] aan een upgrade van de netwerkinfrastructuur. De breedbandoperator blijft evenwel zeer karig met details over de technologie en weigert dan ook een datum vrij te geven waarop het kan uitpakken met ExpressNet.

Basis van het ExpressNet is de EuroDocsis 2.0-standaard. Net zoals de VDSL-technologie van Belgacom belooft deze snelheden tot 30 Mbps. Al in april ging een eerste proefproject in de omgeving van Geel van start. Bij de bekendmaking van het ExpressNet-plan schatte Telenet dat het project een investering van ongeveer 50 miljoen euro zou vragen.

External links

Belgacom

External links

Telenet