Het is een vreemde stap in een land dat zichzelf regelmatig De Grootste Democratie Op Aarde noemt: het censureren van informatie en het actief weren van buitenlandse bezoekers. De officiële website van zittend president George W. Bush is onlangs gesloten voor buitenlandse bezoekers.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Het is een vreemde stap in een land dat zichzelf regelmatig De Grootste Democratie Op Aarde noemt: het censureren van informatie en het actief weren van buitenlandse bezoekers. De officiële website van zittend president George W. Bush is onlangs gesloten voor buitenlandse bezoekers.

Wie de site buiten de V.S. opvraagt, krijgt een keiharde Access Denied-boodschap te zien. Werd eerst gedacht aan een misconfiguratie of mogelijk een denial-of-service-aanval (DoS), maar het blijkt het officiële beleid te zijn, aldus campagnewoordvoerder Scott Stanzel tegenover de BBC.

Begin oktober was de website georgewbush.com wél het doelwit van een DoS-aanval, maar dat resulteerde niet in een wereldwijde blokkering. De huidige maatregelen zijn volgens woordvoerder Stanzel genomen “om veiligheidsredenen”.

Na de aanval in oktober werd Bush’ campagnesite ondergebracht bij het bedrijf Akamai, dat zich specialiseert in zogenaamde geografische spreiding van data. Sites die veel bezoekers hebben, zoals nieuwssite CNN of computerfabrikant Apple, werken al langer samen met Akamai.

Akamai ontwikkelde een systeem om bezoekers, op basis van hun IP-adres, te verwijzen naar de voor hun snelste (veelal lokale) webserver. EdgeScape, zoals het detectiesysteem heet, kan bezoekers indelen op een veelvoud aan parameters: geografische locatie, tijdzone, stad en zelfs postcode kunnen worden herleid.

Verder kan EdgeScape achterhalen met welke snelheid iemand surft, zodat een website breedbandcontent kan aanbieden aan mensen die zo het internet opgaan, en minder zware kosten voorschotelen aan mensen die nog inbellen.

Het blijkt dat EdgeScape ook zeer effectief is in het uitfilteren van buitenlandse bezoekers. Kon gisteren de campagnewebsite nog via enkele alternatieve adressen worden bekeken, momenteel zijn al deze opties uitgesloten.

De blokkering betekent dat in het buitenland verblijvende Amerikanen de site evenmin kunnen bekijken. In het buitenland gelegerde troepen werken veelal via het Amerikaanse militaire (.mil) netwerk en kunnen ongestoord surfen.

Naast censuur wordt geopperd dat het blokkeren van buitenlanders uit pragmatische en kostenoverwegingen gebeurt. Het zou onzinnig zijn om informatie aan te bieden aan mensen die toch niet mogen stemmen en geldverspilling zijn om aan niet-stemmers dataverkeer te besteden.

De website van de tegenkandidaat John Kerry is overigens zonder problemen te bezoeken.

External links

Officiële website George W. Bush

External links

Officiële website John Kerry

External links

Uitleg Akamai EdgeScape