Afgelopen zaterdag werd journalist John Martinkus in Irak ontvoerd. Hij werkte daar voor de Australische televisie. Zijn ontvoerders dreigden hem te zullen doden, maar lieten hem gaan toen ze via Google ontdekten dat hij altijd kritisch en onafhankelijk heeft gewerkt.

Martinkus werkte voor het Australische SBS-programma Dateline. Hij werd buiten zijn hotel nabij de Australische ambassade door gewapende mannen in een auto gedwongen. Dat was het begin van een 20 uur durende gijzeling, waarvan Martinkus naar eigen zeggen “elke minuut” heeft gebruikt om zijn gijzelnemers te overtuigen hem niet te doden.

De ontvoerders bleken over internettoegang te beschikken en controleerden via Google met wie ze te maken hadden. Martinkus heeft onder meer een kritisch boek geschreven over de bezetting van Irak en de moeizame strijd tegen de opstandelingen in de grote steden.

De ontvoerders waren overtuigd dat Martinkus geen Amerikaan was en dat hij niet voor de CIA werkte. Niet lang daarna werd hij vrijgelaten. De 35-jarige Martinkus heeft zijn ontvoering als “een interessante ervaring” bestempeld.

External links

Google